Дясноцентристкият Демократичен съюз спечели парламентарните избори в Португалия

Лидерът на Демократичен съюз Луиш Монтенегро. Снимка: БТА

Лидерът ѝ Луиш Монтенегро няма да разчита на десните популисти за съставяне на правителство

Португалската дясноцентристка коалиция Демократичен съюз спечели парламентарните избори, съобщи лидерът ѝ Луиш Монтенегро, цитиран от  Ройтерс. Все още обаче не е ясно дали ще тя може да управлява без подкрепата на крайнодясната партия "ШЕГА !" (в превод от португалски: "Стига вече!" или "Достатъчно!"), с която отказва да преговаря, отбелязва агенцията.

Демократичният съюз и неговите партньори в Мадейра спечелиха най-малко 79 места в 230-местния парламент, изпреварвайки Социалистическата партия с двама депутати. Парламентарното представителство на "ШЕГА !" се увеличи над четири пъти, като засега тя получава поне 48 депутати. След окончателното преброяване на бюлетините от чужбина ще бъдат разпределени още четири места.

"Демократичният съюз спечели изборите", заяви Монтенегро пред група възторжени поддръжници в ранните часове на деня, като добави, че е от решаващо значение партиите в новия парламент да действат отговорно и "да се съобразят с желанието на португалския народ". Той повтори предизборното си обещание да не разчита на подкрепата на десните популисти за съставяне на правителство.

Резултатът от изборите подчертава политическия уклон към крайната десница, наблюдаван в цяла Европа, коментира Ройтерс. Португалия, която се върна към демокрацията след падането на фашистката диктатура преди 50 години, дълго време беше смятана за имунизирана срещу възхода на десния популизъм на континента.

Основният съперник на Монтенегро – лидерът на Социалистическата партия Педро Нуно Сантош, призна поражението си. Социалистическата партия, която е на власт от 2015 година насам, остана втора с минимална разлика, но Сантош изключи възможността да подкрепи програмата на Демократичния съюз.

Социалистическата партия изостава от Демократичния съюз в анкетите, откакто премиерът социалист Антонио Коща подаде оставка през ноември заради разследване за корупция.

Сантош днес подчерта, че неговата партия ще оглави опозицията, която не може да бъде оставена в ръцете на "ШЕГА!".

Крайнодясната партия проведе кампания с антисистемно послание, като се зарече да изкорени корупцията и изрази враждебност към "прекомерната имиграция“. Лидерът на "ШЕГА !" Андре Вентура каза пред журналисти, че резултатите от изборите "ясно показват, че португалците искат правителство на Демократичния съюз и "ШЕГА !". По-рано той заяви, че ако Монтенегро продължи да отказва да преговаря, ще носи отговорността за всяка политическа нестабилност. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK