На Първи май в Турция: Над 240 хиляди демонстрираха, близо 220 бяха арестувани

Снимка: БГНЕС

Полицията в Истанбул е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми

Общо 217 души са били арестувани в Истанбул във вчерашните демонстрации за отбелязване на Деня на труда, а седем други са били задържани на други места в Турция, по-специално в градовете Тунджели, Кахраман и Айдън. Това съобщи турският министър на вътрешните работи Али Йерликая пред турски медии.

В сблъсъците, разразили се между демонстранти и полицаи, има ранени и от двете страни. 

По думите на вътрешния министър 241 хиляди души са участвали в общо 210 митинга, шествия и демонстрации, които са се състояли в 78 (от общо 81) окръга на страната.

Най-много демонстрации е имало в Истанбул. В мегаполиса бяха въведени изключително строги мерки. Централният площад "Таксим" бе блокиран, прекъснати бяха и много артерии на градския транспорт.

Полицията се опита да отблъсне демонстрантите, запътили се към "Таксим" за неразрешена от властите демонстрация, със сълзотворен газ и гумени куршуми, за да им попречи да достигнат площада. Избухнаха безредици, улиците около площада заприличаха на бойно поле. Арестувани бяха 217 души, а много хора са били ранени.

Лидерът на основната опозиционна сила в страната - Народнорепубликанската партия (НРП), Йозгюр Йозел заяви, че “полицията е издигнала буквално китайска стена само и само за да попречи на жителите на Истанбул да празнуват свободно и без забрани Първи май”, информира електронното издание Т24.

Според сайта Йозел ще постави въпроса за забраните и арестите в Истанбул пред президента Ердоган, с когото се предвижда да разговаря днес.

Над 42 хиляди полицаи бяха мобилизирани в Истанбул и разположени в общо 264 точки на мегаполиса, за да не допуснат демонстрации в центъра на града.

На многолюден митинг в град Бурса председателят на един от водещите синдикати на Турция "Тюрк-Иш" Ергюн Аталай е призовал правителството незабавно да бъдат коригирани заплатите на трудещите се, обезщетенията и данъчните ставки, информира Хаберлер. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//