Симеоновград си спомни за Черния Великден

Снимка: telegraph.bg

Навършиха се 13 години от смъртта на шестимата младежи

Симеоновград отново си спомни кошмара, разтърсил цяла България, който ще остане в историята като Черния Великден. На 23 април се навършиха 13 години от жестоката катастрофа, отнела живота на 6 младежи- Яница Бойчева, Георги Георгиев, Евгени Атанасов, Красимир Марков, Мелин Зеид и Трифон Трифонов.

Близки и роднини отново се събраха в мемориалния парк с шестте мраморни ангела, за да почетат паметта на младежите.

Малко преди полунощ 8 младежи на възраст между 17 и 19 години излизат от една от къщите в града и се насочват към местната църква, за да посрещнат заедно Великден, без да подозират, че няма да могат да си кажат „Христос воскресе“. Докато вървят по тротоара, се шегуват и се смеят. В гръб обаче ги застига стар „Опел“, който хвърчи с над 130 км/ч. Зад волана е пияният 23-годишен Данаил Георгиев, който е взел шофьорска книжка едва преди няколко седмици. До него е 19-годишният му братовчед Живко Желев, който му дал ключовете от автомобила. В колата пътува и техен приятел.

От бясната скорост джигитът изпуска управлението на автомобила, помита младежите, отсичайки и уличен стълб, и се спира в оградата на къща. Чува се страшен тътен. Хора изскачат от близките къщи. Гледката е жестока. Навсякъде тела на деца и кръв. Някои от тях са още живи и стенат, други са притихнали завинаги. След жестокия удар оцеляват само двама младежи. Оказва се, че виновният шофьор е с 1,3 промила алкохол. След великденския ад Симеоновград потъва в скръб. Четирима от младежите са погребани един до друг. Някои от тях са изпратени в последния си път в абитуриентските си костюми, тъй като само след месец са щели да празнуват завършването си.

След инцидента Желев е арестуван, а след като излиза от болница, Данаил също. Двамата се изправят на подсъдимата скамейка. Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице след употреба на алкохол.

Още тогава почернените близки настояват за законодателни промени, според които причиняването на ПТП с жертви след употреба на алкохол и висока скорост да се смята за умишлено престъпление и да предвижда по-строги присъди. Никой обаче не чува техните призиви. В началото на следващата 2012 г. Окръжен съд – Хасково, признава двамата братовчеди за виновни.

Данаил получава 12 години затвор, а Живко 10 години години зад решетките. Двамата не се признават за виновни. Следва обжалване на присъдите. Така година по-късно апелативните магистрати в Пловдив намаляват от 10 на 7 години затвор наказанието на Живко. Причината – младежът бил с чисто съдебно минало, бил млад и се разкайвал. ВКС потвърждава решението на колегите си от Пловдив.

Така Данаил е осъден на 12 години окончателно, а Желев на 7 години. Почернените роднини на загиналите са потресени от присъдите. За тях те са подигравка. Младежите изтърпяват присъдите си в затворническо общежитие, където с труд топят дните зад решетките.

Така към днешна дата те вече са на свобода, имат семейства и цял живот пред себе си. Запознати твърдят, че не са се появявали в Симеоновград при близките на загиналите, нито при шестте мраморни ангела, за да оставят цвете. /telegraph.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//