70 млн. лева постъпиха по сметките на тютюнопроизводителите за Кампания 2023

Снимка: Infomreja.bg

Бюджетът бе утвърден на заседание на УС на ДФ „Земеделие“ в края на февруари

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе по банковите сметки на 8104 тютюнопроизводители общо 69 768 665 лева по интервенцията „Преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството“, съобщиха от МЗХ.

Размерът на подпомагането е обсъден и договорен на Консултативния съвет по тютюна през януари 2024 г., а бюджетът – утвърден на заседание на Управителния съвет на Фонда в края на февруари.

Субсидиите за Кампания 2023 са оторизирани на стопаните, които са отглеждали сортовите групи „Каба Кулак“, „Бърлей“, „Вирджиния“ и „Басми“ през референтния период 2016-2018 г.

Ставките, по които е изплатена финансовата подкрепа в сектор „Тютюн“, са определени в Заповед на министъра на земеделието и храните, публикувана както на сайта на ДФЗ, така и на сайта на МЗХ.  

Преходната национална помощ за тютюн се изплаща на килограм произведена и изкупена качествена продукция (1- 3 класа) тютюн по сортови групи, както и диференцирано за различните количества в сортовите групи през една от годините на референтния период, съгласно данни за изкупения тютюн в регистъра (чл. 4, ал. 2 от ЗТТСТИ).

Земеделският стопанин избира еднократно, при първото кандидатстване по интервенцията, годината от референтния период 2016-2018. Количествата отглеждан тютюн от избраната година се използват за изчисляване на подпомагането.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK