Топ трансферът на сезона е факт: звездата на Мбапе “полита” към Реал (М)

Краят на сагата около бъдещето на играча е вече факт

Звездата на ПСЖ и френски национал Килиан Мбапе най-накрая постигна желания си трансфер в Реал Мадрид. Краят на сагата около бъдещето на играча е вече факт, като мечтаното му пристигане на Сантяго Бернабеу е планирано за лятото на 2024 г., което бележи важна промяна не само за кариерата на Мбапе, но и за пейзажа както на ПСЖ, така и на Лига 1.

Междувременно вниманието на феновете на двата тима ще бъде насочено към представянето на любимите клубове у дома и в Шампионската лига, където за момента парижани заемат второто място в групата F, а Белия балет води група C. Евентуален сблъсък между двата клуба на последващ етап обещава зрелище, а феновете могат да се доближат до любимите си отбори с бет, възползвайки се от sportingwin промо код. На 5 март ПСЖ гостува в Испания на Реал Сосиедад, а ден по-късно мадридчани приемат у дома Лайпциг.

Пътуването на Мбапе до Реал Мадрид съвсем не мина без премеждия. Още през 2021 г. ПСЖ отхвърли умопомрачителна оферта от испанските гиганти на стойност 220 милиона евро, оставяйки бъдещето на Мбапе несигурно, ако той бе отказал да остане в Париж. В крайна сметка играчът поднови договора си с ПСЖ, слагайки плановете си да напусне клуба в режим на изчакване. Информациите за обтегнатите отношения и желанието футболиста за изходящ трансефер обаче продължиха, подхранвани от изявеното намерение на Мбапе за ново предизвикателство и то конкретно в Белия балет. Този сезон преговорите бяха подновени, кулминирайки със споразумение за свободен трансфер, след като Мбапе отказа ново удължаване на ПСЖ.

Времето на Мбапе във френския тим беше безспорен успех. Той стана най-добрият голмайстор на клуба за всички времена, спечели титлите в Лига 1 цели пет пъти и достигна финала на Шампионската лига. Въпреки това твърденията за недоволството на Мбапе от мястото си в клуба се чуваха все по-силно. Съобщаваше се, че играчът се е чувствал засенчен от Неймар и Меси, не е усещал достатъчно подкрепа и е търсел клубна култура, която дава приоритет на колективните постижения пред индивидуалния блясък. В крайна сметка Реал Мадрид предоставя ново предизвикателство и шанс за Килиан да намери място в отбор, който е по-близо до неговите виждания за клубен дух и съотборничество.

Мбапе не е единствената звезда, която напуска топ френската футболна лига. Преди две години Орелиен Чуамени, динамото в полузащитата на Монако, също се присъедини към Реал Мадрид, а тенденцията на изходящи трансфери на френски национали от местния шампионат не е нова. Едуардо Камавинга премина през 2019 на Бернабеу след две години в Рен, а през 2022 Бубакар Камара се присъедини към Астън Вила след няколко сезона прекарани в Марсилия.

Конкретно за парижани пък последните години се оказаха неблагоприятни за усилията им да задържат звездните си нападатели като само в рамките на 2023 от клуба си тръгнаха Лионел Меси, който пое пътя към Интер Маями и Неймар, който замина за Саудитска Арабия, за да играе за Ал Хилал.

Впрочем миналата година от Ал Хилал опитаха да привлекат Мбапе със зашеметяваща оферта, която според информацията в медиите щеше да налее над 330 млн. долара в касата на френския клуб, а за играчът бяха предвидени невижданите 775 млн. долара заплата, но той отказа. През същата година Ал Хилал удариха на камък и при опита си да привлекат Меси, който предпочете да се присъедини към Мейджър лийг отбора основан от Дейвид Бекъм.

Напускането на топ таланти повдига въпроси относно конкурентоспособността и привлекателността на Лига 1. ПСЖ остава финансово доминиращ отбор и една от най-разпознаваемите марки в европейския футбол, като притегателата способност на клуба е все още налице. И все пак, напускането на ключови играчи има немалко отражение върху потенциала на тима, като също така може да затрудни привличането и задържането на бъдещи звезди. Въпреки това, Лига 1 все още може да се похвали с вълнуващи млади таланти и страстни фенове, а дали може да се адаптира и да възвърне изгубения си блясък, остава да видим.

Преминаването на Мбапе в Реал Мадрид е забележителен момент в модерната история на футбола, символизиращ както нова глава в професионалното развитие на играча, така и по-широки структурни предизвикателства в рамките на Лига 1. Въпреки че само времето ще покаже как се развиват тези събития, едно е сигурно: едва в рамките на няколко години френският футболен пейзаж премина през тотална промяна, която включваше привличането и скоропостижно напускане на някои от топ имената на европейската футболна сцена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK