„Медицински надзор” започна извънредна проверка след смъртта на 5-годишното дете в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Д-р Пандев: Съобщението беше, че детето е получило гърч

След смъртта на 5-годишното дете в село Стоб, Община Кочериново, Изпълнителната агенция „Медицински надзор” започна извънредна проверка. Тя ще трябва да покаже има ли пропуски при оказването на лекарска помощ на детето. То е починало в дома си в малките часове на неделя срещу понеделник, след като 2 часа преди това вече е било посетено от екип на Спешна помощ, който не е констатирал нищо нередно.

„На 19-и около 23 часа, получихме сигнал за човек с болки в корема и диарични изхождания, Когато отидохме на място, установихме, че става въпрос за детенце на 5 години. Беше контактно, нямаше температура. Коремчето му вече се беше успокоило. Към въпросния момент нямаше никакви признаци за притеснения. Прегледах дробовете и сърцето му. Според мен ставаше въпрос за вирус, който циркулира от няколко седмици. Говорих с родителите за диетичния режим, който трябва да се спазва, защото този вирус е съпътстван от повръщане, но детето не беше повръщало и нямаше дори гадене”. Това разказа в ефира на „Здравей, България” д-р Владимир Пандев, спешен медик от ФСМП-Кюстендил.

По думите му след прегледа спешният екип се прибрал в Спешния център в град Рила. „Около 1 часа, на 20-и, отново се отзовахме на сигнал от същия адрес. Съобщението беше, че детето е получило гърч. Когато пристигнахме на място, установихме, че то няма никакви жизнени функции – нямаше дишане, сърдечна дейност, пулс. Започнах веднага реанимация и веднага го транспортирахме с линейка до СПО Благоевград. Там реанимационен екип го пое веднага, но за съжаление не успяха да помогнат на детето”, обясни медикът.

Директорът на МБАЛ Благоевград д-р Димитър Димитров каза, че няма съмнения в работата на екипа, но е назначил проверка. Той посочи, че реанимацията е продължила 40 минути.

Личният лекар на детето Христо Киров каза, че детето не е било често боледуващо и когато е записано при него, са поставени всички пропуснати ваксини. За родителите д-р Киров каза, че не може да каже, че са безотговорни.

Адвокат Мария Шаркова заяви в „Твоят ден“ по NOVA NEWS, че трябва да се направи аутопсия. Тя посочи, че няма твърдения за забавяне на медицинската помощ и са положени усилия за съживяване на детето. Шаркова изрази надежда проверката на "Медицински надзор" да бъде обективна и всестранна. „През последните години не всички проверки, които се извършват от този контролен орган, отговорят на изискванията“, поясни адвокатът. Тя посочи, че Инспекторатът към Министерството на здравеопазването е потвърждавал в определени случаи, че има проверки на Медицински надзор, които не са направени задълбочено и обективно.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//