Издирват кои прокурори са били на банкета с Нотариуса

Снимка: БГНЕС

Изслушаните бивши заместници на Невена Зартова отрекоха да са присъствали

Прокурорската колегия към ВСС издирва кои прокурори и членове на съдебната администрация са присъствали на прословутия коледен банкет на СРП, на който е бил и Мартин Божанов - Нотариуса.

За това, че е имало такова парти в Банско, бе потвърдено и на днешното заседание на прокурорската колегия, но така и не стана ясно кой точно е присъствал, пише news.bg. Изслушаните бивши заместници на Невена Зартова отрекоха да са присъствали, двама от тях по принцип не ходели на такива събития, другите двама не били отишли на това конкретно. Не можаха да посочат и конкретни имена. Беше обяснено, че тези мероприятия са традиционни, но най-често се провеждат в Шератон или в последните години в "Миленуим" в София. Организират се заедно със съдебната администрация и посещението е с потвърждение и по списък.

Мима Куцкова-Дамянова, един от бившите заместници на Зартова, потвърди, че в коментари след събитието е разбрала, че на банкета е присъствал и Мартин Божанов, но отказа да посочи имена на свои колеги, които са коментирали това - оправданието е, че не помни конкретни имена, а от обяснението й остана впечатлението, че това обаче е било сериозна тема сред прокурорите в районния съд.

Затова и прокурорската колегия към ВСС призова "колегите магистрати" да направят признание или сами да се докладват и да дойдат на изслушване. В противен случай по списък на целия състав на СРС ще се наложи да бъдат привиквани и да бъдат изслушвани и разпитвани в съвета.

Следващата седмица прокурорите ще извикат за изслушване и Диана Колева, съдебен помощник на Невена Зартова, и Дима Куюмджиева, ръководител на съдебната администрация там, като последната конкретно е отговаряла за организацията на този банкет.

Диана Колева пък се оказва от изслушването днес възловия човек, при когото най-често е и виждан адвокат Велимир Атанасов, свързван с Мартин Божанов. Именно нейният кабинет е като преддверие на кабинета на шефа на СРП Невена Зартова.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслуша четиримата бивши заместник районни прокурори на София, които подадоха оставките си вкупом, разграничавайки се от своя ръководител Невена Зартова. Самата Зартова подаде също оставка, но отделно от тях.

Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев дойдоха на заседание на колегията, за да говорят по случая с групата около Мартин Божанов. Бившите заместници говориха последователно, като им бяха задавани въпроси.

Пред членовете на колегията Борислав Георгиев разказа за убийството в село Лозен, станало през август миналата година. Той посочи, че е работил по разследването и не е имало никакви нарушения по дела, които имат връзка с този инцидент. Но пък рязко напрежението в прокуратурата скочило след това.

Георгиев разказа и за проверката, която бе направена през февруари лично от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Няколко дни по-късно Зартова казала на заместниците си, че е решила да подаде оставка. Те отговорили, че обмислят да направят същото, тъй като било ясно, че са загубили кредит на доверие, както потвърдиха и другите заместници по-късно.

Георгиев каза, че не познава Мартин Божанов и никога не го е виждал. Познава само адв. Велимир Атанасов, с когото имал само служебни отношения. Георгиев си спомни, че секретарката на Зартова е казвала, че Божанов е идвал там.

След убийството на Божанов е направена проверка в Софийска районна прокуратура (СРП) и така се е получил списък с 25 дела, посочи Георгиев.

Преди днешното заседание стана ясно, че Георгиев е депозирал редица документи - описи от разследване, данни от проверки и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK