Доц. Кунчев: Коклюшът остава в центъра на събитията, няма нови смъртни случаи

Снимка: Infomreja.bg

От 1300 заразени с коклюш, малко над 100 са в болница

Коклюшът остава в центъра на събитията. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му пандемията върви с ниски темпове и няма широко разпространение на заболяването, пише Нова тв.

„От 1300 заразени с коклюш, малко над 100 са в болница. Близо 400 бременни жени са се имунизирали през последните дни. Имунизационният календар при децата трябва да се спазва стриктно”, призова доц. Кунчев. Той допълни, че няма нови случаи на починали, вследствие на коклюш.

Според доц. Кунчев тази година има бум на хора, ухапани от кърлежи, но това не означавало, че задължително ще се развие някакво заболяване. „До 24 часа след впиването е добре кърлежът да бъде изваден”, каза той.

И разкри, че има случай, при който 120 кърлежа са намерени на ухото на крава. „Затова има риск и при хората”, обясни главният държавен здравен инспектор и посъветва да се внимава при преминаване в тревисти райони.

Доц. Кунчев засегна и казуса от Великобритания, при който 30 000 души бяха заразени, а десетки починаха при кръвопреливане на пациенти. Той уточни, че всички европейски страни са получили информация след случая.

„Случилото се е престъпление. Да не изпълниш основни изисквания и това да доведе до заразяване на стотици и смърт на десетки хора - е професионално престъпление. В България кръвта за преливане се изследва задължително за няколко заболявания, както и след това се изследва и повторно. Бяха въведени технологии, които улавят и най-малката възможност, ако кръвта е заразена”, добави той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//