В Благоевград ще се проведе форум за регионалното развитие на социалната икономика

Снимка: Infomreja.bg

Областният управител Стоян Христов ще открие форума

Заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска и областният управител на Благоевград Стоян Христов ще открият форум за регионалното развитие на социалната икономика утре, 28 февруари 2023 г., от 11:00 ч. в зала „22 Септември“, гр. Благоевград. 

Събитието се организира от Министерството на труда и социалната политика и Областна администрация Благоевград.

На информационната среща ще бъде представен инвестиционният проект на МТСП „Развитие на социалната икономика“, част от Стълб 4 „Справедлива България“ на Националния план за възстановяване и устойчивост, който е на обща стойност 27 млн. лв. Във форума ще се включат представители на местната власт, социалните партньори и социалните услуги от Югозападния район за планиране.

Проектът „Развитие на социалната икономика“ цели да подпомогне процеса за изграждане на социалната и солидарна икономика като конкурентен сектор с голяма добавена стойност, който се адаптира спрямо динамичната икономическа обстановка. Цел на проекта е да се създаде мрежа от регионални центрове за предприятията на социалната и солидарна икономика в шестте района за планиране в България. Създаването им ще допринесе за модернизирането и дигитализирането на социалните предприятия и за развитие на регионален подход на политиката по социална и солидарна икономика. 

Проектът ще бъде реализиран в два компонента:

По Компонент 1 ще бъде развит регионалният административен капацитет за модернизация на предприятията на социалната и солидарна икономика чрез въвеждане на  индивидуализирани софтуерни, хардуерни, мрежови и пласмент решения. За целта ще бъдат създадени 6 регионални центъра (фокус точки) в градовете Пловдив, Ловеч, Варна, Бургас, Благоевград и Габрово. С тяхната дейност ще бъде насърчена дигитализацията на работните процеси в социалните предприятия и ще бъде подкрепена регионалната конкурентоспособност на социалната икономика. 

Регионалните центрове на социалната и солидарна икономика ще имат важна роля за изграждане на взаимоотношения между участниците на пазара, ще оказват техническа, логистична и комуникационна подкрепа за изграждане на мрежи от предприятия за производство и разпространение на продукцията. Дейностите им ще включват участие в изложения, борси, форуми, събития и конференции, свързани с развитието на социалната и солидарна икономика в България.  

По Компонент 2 на проект „Развитие на социалната икономика“ е планирано създаването на дигитална платформа, в която социалните предприятия ще представят дейността си пред заинтересованите лица с цел партньорство и съвместна дейност. Чрез виртуалната платформа ще бъде подобрена видимостта, конкурентоспособността и устойчивостта на предприятия и субектите на социалната и солидарна икономика. Бизнесът ще има възможност да се запознае с техните стоки и услуги и с въздействието от тяхната дейност за социалното и икономическо развитие на обществото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//