Комитет от кметове, министри и общественици искат Димитър Динев да бъде почетен в Благоевград с най-високото звание

Снимка: БНР

Десетки са имената, отправили предложение до ОбС-Благоевград

Инициативен комитет предлага да бъде присъдено званието „Почетен гражданин" на Благоевград на Димитър Атанасов Динев - композитор, диригент, ръководител и активен деец на култура в Благоевград и окръга, общественик.

Комитетът е в състав: Апостол Апостолов - кмет на община Симитли, Атанас Стоянов - кмет на община Сандански, Антон Тотев - общественик, три мандата кмет на община Сандански, професор д-р Веселин Вучков - министър на вътрешните работи (2014-2015 г.) и заместник министър на вътрешните работи (2009-2013 г.), народен представител в 42-рото и 43-то Народно събрание, Виктор Касъмов - продуцент на ТВ „Ара-мюзик", Владимир Руйчев - продуцент на ТВ „Родина", Валери Миленков - общественик, зам. директор на ДТ "Никола Вапцаров" /до 2024 г./, Георги Чопов - таньор и хореограф в ДАНПТ "Пирин" от 1964 до 1987 година, Димитър Христов -  композитор, директор на "Ансамбъл Пирин" от 2006 до 2008 година, диригент на Ансамбъла за народни песни при БНР, Добрина Грачан иева - директор на Регионален телевизионен център Благоевград, Димитър Шалев - публицист и издател, професор Кирил Костов - университетски преподавател и популярен български изпълнител, Кирил Пецев - писател и общественик, Рина Далева - директор на Радио Благоевград, Ненчо Касъмов - Директор на Национален фолклорен фестивал за авторска народна песен "Пирин фолк", Христо Филатов  звукорежисьор, Благой Айков - общественик.

Димитър Динев е роден  в град Симитли, където завършва и средното си образование. Получава висше музикално образование във ВМПИ Пловдив със специалност „Диригентство на народни хорове и ансамбли". Това е и неговата професионална мисия през следващите 60 години, която го свързва с амбициите за духовно развитие на Благоевград с популяризирането на българската народна музика от Македония.

Виртуозен изпълнител на струнни инструменти с пристрастие към тамбурата, уникален в своя музикален почерк и новатор в авторските си търсения, той заедно с Александър Кокарешков и Димитър Янев застана категорично зад възраждането на старата градска македонска песен и новите ѝ авторски пориви, което и сега продължава да чувства като своя лична кауза.

Трудът му не остава незабелязан. Като активен участник във фестивалите „Пирин фолк" и „Македония фолк" от самото им създаване, е носител на десетки първи награди за музика и аранжименти на уникални песни, заредени с емоцията на българските родолюбиви традиции и национално самочувствие. Отличен е с грамота и статуетка за цялостно творчество през 2000 година от Председателя на Народното събрание Благовест Сендов, обявен е от ВМРО-Благоевград през 2006 година за „Будител на годината", носител е на награда за принос в духовното развитие на Благоевград и Пиринския край през 2007 година, удостоен е със званието „Почетен гражданин на Симитли" през 2006 година и още много други заслужени отличия и награди.

За 60 години творческа дейност той записва в националната съкровищница на народното песенно изкуство над 600 авторски и аранжирани музикални творби. Професионалният му път през тези години остави трайни следи в репертоара и творческото израстване на оркестрите за народна музика на Ансамбъл „Пирин", Радио­ телевизионен център Благоевград, Община Благоевград и фестивалите „Пирин фолк" - Сандански и „Македония фолк" - Благоевград, на които е ръководител.

Със своя опит, творческа коректност и научна подготовка, Димитър Динев за близо десет години е и успешен диригент и директор в Дирекция „Българска музика" даваща тон на музикалната среда и концертна дейност в Блаrоевградски, Кюстендилски и Пернишки окръзи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//