Рестартираха процедурата за нова частна болница в Казичене

Снимка: Infomreja.bg

Към момента агенция "Медицински надзор" събира информация, за да оцени има ли нужда от нова многопрофилна болница

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която да бъде разрешено на компанията "Търговска лига" да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене. Това става ясно от информация, изпратена до БНР от Изпълнителната агенция "Медицински надзор". 

По-рано този месец същата частна компания получи от служебното правителство разрешеие да построи болница с името "Мама и аз" в София, но решението впоследстиве беше отменено.

Преди три години инвеститорът подава заявление, че желае да разкрие нови медицински дейности на нов адрес - в село Казичене, които да се водят към съществуващата болница "Сърце и мозък" в Плевен. 

Новото лечебно заведение ще е с над 500 легла, 26 медицински специалности - включително педиатрия, неонатология и гинекология. Срокът за оборудване на болницата и подбор на персонал е 3 години, стойността на проекта - 45 милиона лева. 

Процедурата е завършена през лятото на 2022 година, като здравният министър Асена Сербезова отказва разрешението. Мотивите - наличните възможности за лечение превишават потребностите на населението от медицинска помощ в областта. След съдебно обжалване, в края на миналата година Върховният административен съд отменя дадения отказ и връща процедурата отначало. 

Към момента агенция "Медицински надзор" събира информация, за да оцени има ли нужда от нова многопрофилна болница на територията на Столичната община. През март е изпратено запитване до Здравната каса за възможностите лечебното заведение да работи с обществени пари. Отговорът не е готов, обясниха от НЗОК.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//