Над 2 милиона румънци празнуват имен ден днес

Снимка: БТА

Ивановден е ден на радост

Над 2 милиона румънци празнуват имен ден днес. Над 1,3 милиона мъже и над 650 000 жени носят името Йоан, Йоана и техните производни, съобщават за БТА от Дирекцията за регистрация на лица и администриране на бази данни. 

На 7 януари румънците почитат паметта на Свети Йоан Кръстител, смятан за най-важния пророк, свързващ Стария и Новия завет. Те спазват няколко традиции и обичаи за празника. 

В Буковина пред портите на всички, носещи името Йон, се поставя украсено дърво и се прави празненство. В Трансилвания имениците са пренасяни през селото до реката, където са кръщавани. 

В миналото в селата в северната част на Румъния жените се събирали на големи групи в нечия къща и носели храна и напитки, а след това пеели и играели. На сутринта излизали на улицата и мъжете, които срещали, откарвали до реката. В някои региони интегрирането на младите съпруги в общността на омъжените жени става чрез поливане с вода от кладенец или река.

Според традицията след Ивановден се кръщава мразът, тоест студът започва да намалява и времето става по-топло. 

Ивановден е ден на радост и който не се радва на този ден, ще бъде тъжен през цялата година, гласи едно от поверията в Румъния. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK