Мария Захарова: Румъния иска да реши икономическите си проблеми за сметка на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според нея дълговете на Румъния към Русия са 20-25 пъти повече от златото, изпратено в Русия през 1916-1917 г

Румъния иска да реши икономическите си проблеми за сметка на Русия. Това коментира говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в Телеграм, след като Европейският парламент прие вчера резолюция, с която призова Москва да върне изцяло държавното съкровище на Румъния, което е присвоила незаконно по време на Първата световна война, съобщават румънски медии.

"Румъния - бивш съюзник на Хитлер - използва русофобски платформи, като Европейския парламент, готов за всяко антируско подхвърляне, за да се опита да стовари върху нас своите фантомни дългове отпреди един век, очевидно с цел да коригира плачевното положение в националната икономика на фона на стачките на фермерите в цялата страна", написа Захарова в Телеграм, съобщава ТАСС.

Захарова изтъкна, че всички дългове на Румъния към Руската федерация и СССР, според редица експерти, възлизат на около "1365-1665 тона злато, което е 20-25 пъти повече от стойността на целия румънски златен резерв, изпратен в Русия през 1916-1917 г.".

„Освен това Русия връща почти цялото румънско злато и други ценности по време на развитието на съветско-румънските отношения. По-специално Чаушеску (Николае Чаушеску, ръководител на Социалистическа република Румъния в периода 1974-1989 г. - бел. ТАСС) пише в дневниците си, че 80 процента от кралския резерв е бил репатриран в Румъния през 1948-1949 г.", подчертава говорителката на руското външно министерство.

В. "Комсомолская правда" цитира още Мария Захарова да казва, че през 1949 г. Москва "опрощава на Румъния почти целия дълг за разрушенията, причинени по време на Втората световна война", допълва Аджерпрес.

В приетата вчера резолюция членовете на ЕП посочват, че въпреки няколкото опита за дипломатически преговори след Първата световна война, държавното съкровище на Румъния, изпратено на Москва за съхранение между 1916 и 1917 г., никога не е било напълно върнато от Русия. 

Това е безпрецедентен международен случай на незаконно присвояване на златни резерви и предмети на културното наследство и за румънското общество представлява постоянна грижа, посочват евродепутатите според прессъобщение на ЕП, цитирано от Аджерпрес.

Членовете на ЕП призовават Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност да включат темата за връщането на румънското държавно съкровище в двустранния дипломатически дневен ред, регулиращ отношенията между ЕС и Русия, веднага щом регионалният контекст позволи възобновяването на политическия диалог между страните.

Позицията на Румъния е, че по време на Първата световна война, между 1916 г. и 1917 г., страната е изпратила националната си хазна в Царска Русия, за да бъде защитена в случай на окупация на националната територия. Съкровището е включвало общо 91,5 тона чисто злато - част от резерва на Националната банка на Румъния, кралски колекции от бижута и редки монети, както и безценни предмети с културно и историческо значение, като държавни архиви, документи, ценни исторически ръкописи, картини, редки книги и колекции на много обществени и частни институции. След идването на комунистическия режим на власт Русия конфискува съкровищата и отказва да ги върне, като голяма част от тях не са върнати и до днес, твърди Букурещ. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK