Марчел Чолаку: Румъния ще се присъедини към "сухопътния Шенген" до края на годината

Премиерът на Румъния Марчел Чолаку Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица австрийският канцлер Карл Нехамер, ще бъде в Букурещ

Румъния ще се присъедини към Шенгенското пространство и със сухопътни граници до края на годината. Това заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за местната телевизия Антена 3. Изявлението на министър-председателя е направено в същия ден, в който австрийският вътрешен министър Герхард Карнер избегна да посочи времеви хоризонт за отмяна на ветото за присъединяването на Румъния и България към Шенген и по суша, посочва БТА.

"Румъния ще влезе в Шенгенското пространство по въздух и море след месец. Естествено, че ще е необходимо още по-голямо внимание, ще има по-големи предизвикателства, докато сме в началото. Гарантирам ви, че до края на тази година Румъния ще влезе в Шенген по суша", каза Марчел Чолаку по телевизия Антена 3.

Темата Шенген със сигурност ще присъства и по време на Конгреса на Европейската народна партия, който ще се проведе в сряда и четвъртък (6 и 7 март) в Букурещ, коментират местните медии. Сред участниците ще бъде и австрийският канцлер Карл Нехамер, който ще разговаря с румънския президент Клаус Йоханис в кулоарите на срещата, съобщава Диджи24. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK