Румънският премиер Николае Чука подава оставка в петък

Снимка: БТА

До понеделник ще реши дали да остане в правителството

Премиерът на Румъния Николае Чука потвърди, че ще подаде оставка в петък на 26 май. Тогава трябва да се извърши ротацията на поста между двете водещи партии в управляващата коалиция, тоест предаването му от либералите на социалдемократите. 

До понеделник (29 май) Чука ще реши дали да остане в правителството. 

"В момента текат дискусии и преговори. Има си определена процедура за начина, по който се поемат министерствата. Има отделни договорки за всяко министерство. Нормално е да има йерархия според тежестта на всяка партия в парламента и в коалицията", коментира Чука, цитиран от Диджи24.

Лидерът на Националнолибералната партия информира, че е взето решение бъдещото правителство да има 18 министерства. Предстоят и разговори с президента.

Решението за рокадата дойде като компромисен вариант след сложни преговори между либералите и социалдемократите в края на 2021 г. за излизане от политическата криза, която обхвана страната след разпадането на предишната коалиция на либералите и Съюз за спасение на Румъния (ССР) и последвалите неуспешни опити за съставяне на правителство на малцинството. Така през ноември 2021 г. се роди настоящата управляваща коалиция, включваща Социалдемократическата партия (СДП), Национално-либералната партия (НЛП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР). /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK