Установени са всички контактни лица на починалите от коклюш бебета в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Бебетата не са имали контакт помежду си

Установени и изолирани са всички контактни лица на починалите от коклюш бебета в Кюстендил. Това обяви главният държавен инспектор Ангел Кунчев.

Той уточни, че бебетата не са имали контакт помежду си, живеели са на различни адреси в ромския квартал на Кюстендил. По негови думи при бебетата заразата е установена на късен етап и това е повишило вероятността за леталния изход.

"Децата са лекувани правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, който е предложен от Спешна помощ и едва вече при влошаването е хоспитализирано в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница", заяви Кунчев.

До този момент в страната са регистрирани 205 случая на коклюш.

„Изпратили сме писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи.

МЗ, НЗОК и ИА „Медицински надзор” ще анализират данните. От вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика”, каза и ресорният служебен министър Галя Кондева.

"За едното бебе е доказано, че има коклюш, за другото не е. Има всевъзможни вирусни инфекции, има и коклюш. Не може да говорим за бум на коклюш, това са спекулации в момента, които водят до паника сред населението“, коментира преди това и директорът на МБАЛ "Д-р Никола Василиев", д-р Александър Величков.

8 са установените случаи на коклюш от началото на годината в област Кюстендил, обявиха и от Регионалната здравна инспекция в областния град. „През месец април случаите са 5, като те са без епидемична връзка помежду си. До момента имаме регистрирани случаи на територията на 4 общини – Бобо в дол, Кюстендил, Дупница и Трекляно. По два случая имаме вече и в Кюстендил и в Дупница“, обяви и д-р Кръстев – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//