Турция отбелязва днес Деня на националната независимост и празник на детето

Снимка: БТА, архив

23 април е първият републикански, светски национален празник на Турция

23 април 1920 година е знаково събитие в новата история на Турция. На тази дата Мустафа Кемал Ататюрк открива в Анкара първия парламент на страната, с което полага основите на парламентарната система, осъществявана от Великото национално събрание на Турция.

Забележителното е, че Ататюрк открива парламента във военно време - по време на предвожданата от него самия Война за независимост (1919-1923) на турския народ срещу силите на Антантата. Учредяването на турския парламент е един от най-важните етапи по пътя на реализиране на идеите на Ататюрк за създаването на една нова, независима, светска, обърната към ценностите на Запада Република Турция върху руините на Османската империя. Само три години по-късно, на 29 октомври 1923 г., Ататюрк ще обяви пред света раждането на новата турска република, която вече навлезе във второто си столетие.

При откриването на парламента на днешния ден преди 104 г. Ататюрк произнася дълга реч. В нея той акцентира върху извоюването на независимостта като най-важното условие за просперитета на Турция. В същото време той подчертава значението на децата, които, по думите му, са най-голямата ценност на турската нация и нейното, а така също и на света бъдеще.

Една година след откриването на парламента, с декрет в турския държавен вестник, датата 23 април е обявена за официален празник на страната под името Ден на националната независимост и празник на детето.

23 април е първият републикански, светски национален празник на Турция. А Турция е една от първите държави в света, която вече 104 години празнува деня на детето като официален празник. 

Празникът се счита за дар на Ататюрк за децата на Турция и с честването му се отдава почит и признателност към основателя на турската република. Всяка година той се отбелязва с разнообразни прояви, в които участват хиляди деца от страната и от чужбина.

Официалната програма включва поклонение и поднасяне на венци в гробницата мавзолей на Ататюрк в Анкара от представители на държавния протокол и военния генералитет.

Деца от различни окръзи ще гостуват днес в президентския дворец и символично ще седнат в министерските кресла.

Проявите за националния празник в много окръзи на страната тази година се очаква да преминат под знака на програмите на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). На местните избори НРП отвоюва от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) управлението на мнозинството окръзи в страната, включително мегаполисите Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Анталия и стана първа политическа сила за пръв път от изкачването на власт на ПСР.

Народнорепубликанската партия е най-старата политическа формация на Турция, създадена е от Ататюрк, и затова е силно привързана към празници като днешния и 19 Май - Ден за възпоменание на Ататюрк и празник на младежта и спорта.

В Истанбул стартът на празника днес ще бъде даден с полагането на венци пред паметника на Ататюрк и съратниците му в национолно-освободителната борба на централния площад "Таксим".

Първи международен детски фестивал в Истанбул

Истанбулската голяма община, която на местните избори спечели не само кметския пост, но и за пръв път си осигури мнозинство в общинския парламент, е домакин на първия международен детски фестивал по случай 23 април, съобщиха за БТА от пресслужбата на общината.

Специално за участие във фестивала са пристигнали групи деца от около 16 страни, сред които България, Германия, Китай, Унгария, Сърбия, Северна Македония и др. Групите ще участват с танци и песни във фестивалните програми в знакови места на европейския и азиатския бряг на мегаполиса.

По случай празника мостовете над Босфора в Истанбул ще бъдат осветени в червени светлини - цветът на турския национален флаг.

Вечерта в Истанбул в редица общини се предвижда да се състои гражданско шествие - т.нар. фенер алайъ, със знамена, музика, концерти на открито. 

В Анкара, Бурса, Измир и десетки градове на страната ще се състоят програми с поднасяне на венци пред паметниците на Ататюрк, спортни игри, състезания, концерти. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//