Кметът Паунов: Необходима е спешна подкрепа от държавата за компенсиране на енергийните разходи

Снимка: Infomreja.bg

Община Кюстендил плаща над 1,5 млн. лв. допълнително за енергийни разходи

Ще изпратим писмо до министър - председателя Стефан Янев и министъра на финансите. Необходима ни е спешна подкрепа за компенсиране на енергийните разходи. Цената на тока лети стремглаво, ние в момента на 15 дни трябва да заплащаме всяка следваща фактура, а цените на борсата са страшни. Последните фактури бяха 2,7 пъти по-големи. Това обяви на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов

Той посочи, че цената на тока надхвърля 500 лв.,  ако се задържи трайно подобно положение, това означава Общината да похарчи повече от 1,5 млн.лв. допълнително за енергийни разходи, включващи уличното осветление, цялото електрическо обслужване и освен това за газта, която е с ръст от 160%.

Всичките ни сгради, детски градини и училище, всичко това се очертава драстичен недостиг. За това ще отправим писмо по най-бързият начин да бъдем компенсирани, заяви още кметът.

От своя страна зам.-кметът на Община Кюстендил с ресор „Икономика и финанси“, Надя Каратова обяви, че фона на увеличаващите се разходи приходите на Общината не растат. „Отдавна достигнахме капацитета от собствени приходи, които Общината може да събере с всичките мерки, които предлага.

Нашите приходи за периода от 2008 година до 2021 година, за месец септември, са се увеличи в пъти, при непроменени данъчни ставки. Това показва, че нашата данъчна администрация работи доста сериозно и в същото време с добро чувство към гражданите“, заяви Каратова.

Сред мерките за повишаване на събираемостта са изнесените данъчни каси в малките населени места и удълженото работно време на данъчните каси, променен е и софтуерът за обработка и администриране на местните данъци. Въведени са редица мерки за енергоспестяване, което спестява разходи за електроенергия и отопление. Оптимизирана е и вътрешната административна структура на Общината в общинските предприятия. 

„Всяка година изпращаме данъчни съобщения до всички длъжници, с което ги уведомяваме за техния налог и за възможността за плащане чрез различни канали. Изпращаме и писма до нашите дългосрочно просрочили задълженията си длъжници. В много редки случаи използваме като крайна мярка помощта на държавните и частни съдебни изпълнители“, обяви още зам.-кметът на Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK