Банско е единствената община в Пиринско отличена за добро управление

Снимка: Infomreja.bg

22 български общини с Етикет за иновации и добро управление

22 български общини получиха Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Етикетът се присъжда от Национална платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво, която е акредитиран орган от Съвета на Европа. Признанието отличава въведените добри практики за развитие и укрепване на местното самоуправление и демокрация в България.

Общините, получили етикетите, са: Ардино, Банско, Берковица, Вълчи Дол, Габрово, Димитровград, Добрич, Долна Баня, Доспат, Каспичан, Кнежа, Костинброд, Левски, Ловеч, Павликени, Поморие, Раковски, Свищов, Сърница, Тетевен, Троян и Търговище.

Сертификатите бяха връчени по време на форума: „Българските общини – постигане на европейски стандарт за качество на управлението на местно ниво“, организиран от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Вече 12 години България успешно изпълнява европейската Стратегия за иновации и добро управление на местно ниво и е една от водещите държави в нейното прилагане. Основен инструмент на Стратегията е именно Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Оценяването на общините на държави-членки на ЕС се извършва по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа. Процедурата за присъждане на Европейския етикет се осъществява в партньорство между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините в Република България, съобщават от министерството.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK