Слънчево, но ветровито време

Снимка: IStock

Нахлува студен въздух

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, най-късно в Източна България, и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите ще са значителни, а в нощните часове срещу вторник – по високите полета дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат, в София – около 16°.

Преди обяд над планините ще преобладава слънчево време с разкъсана висока облачност, но ще е ветровито. Ще духа силен до бурен югозападен вятър. След обяд облачността ще се увеличава и до края на деня ще е предимно значителна. Ще започнат и валежи от дъжд, на места интензивни, а в отделни райони и придружени с гръмотевици. Над около 1800 метра валежите ще са от сняг. Привечер вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. През нощта срещу вторник, с понижението на температурите, границата на снеговалежа ще се понижава. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, но ветровито. Ще духа умерен и силен южен вятър. Привечер вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, облачността ще се увеличи и до полунощ ще завали дъжд. Максимални температури: 14°-19°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца и още ще се понижава.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 19 мин. и залязва в 19 ч. и 45 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 25 мин. Луната в София залязва в 1 ч. и 31 мин. и изгрява в 10 ч. и 20 мин. Фаза на луната: два дни преди първа четвърт. /НИМХ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK