COVID-19 отново настъпва в Европа, идва ли новата вълна у нас още през юли?

Снимка: Infomreja.bg

Експерти с опасения, че новият подвариант може да бъде внесен от Гърция

COVID-19 се завръща с нова сила в Европа и след средата на юли идва шестата вълна на вируса. Около това мнение се обединяват епидемиолози, вирусолози и математици, пише в свой материал "24 часа".

Макар и все още едвам забележимо, случаите в България вече се удвоиха.

За последната работна седмица от 20 до 24 юли заразените са 1439, което е почти два пъти повече от предходната с 844 нови инфекции. През този период всеки ден се регистрираха над 300 нови заразени. Последният път, в който бе мината границата от 300 дневно, бе на 26 май.

На този етап у нас категорично не може да се говори за тревожно висока вълна като предишните, когато пиковите стойности бяха по над 10 000 случая на ден. Тревожно е и обаче, че процентът на положителните тестове отново расте, като вече е около 9% от всички тествани.

Въпреки ръста на новите заразени смъртните случаи са малко, успокои епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред “24 часа”. По този критерий още няма за какво да се тревожим, съгласен е и математикът проф. Николай Витанов.

Лошото според специалистите е, че в края на пролетта и началото на лятото българите вече не спазват и най-елементарните мерки като дистанция, дезинфекция и маски в закрити обществени пространства, откакто те не са задължителни. А с идването на традиционно отпускарските юли и август тази тенденция със сигурност ще продължи.

По думите на проф. Кожухарова със сигурност лятната вълна идва, но няма да е много тежка, тъй като Омикрон не оставя много смъртни случаи и хора на легло в интензивни отделения.

Според нея неминуемо когато заболелите станат много, ще има и повече тежки случаи, но няма да е като преди. Още при петата вълна след Нова година, когато омикронът превалира у нас, хората в болница бяха по-малко в сравнение със старите варианти на вируса, напомни Кожухарова.

Така вероятно след 15 юли ще има и повече заразени у нас.

Тревожно е обаче, че случаите в Гърция скочиха значително, а десетки хиляди българи почиват в южната ни съседка през лятото. През последните дни около и над 12 000 новозаразени бяха отчетени в Гърция за денонощие.

Пътуващите до Гърция може да донесат в България актуалния подвариант на COVID, смята и  съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

Скок на случаите обаче няма само в Гърция, а и в други 2 популярни туристически страни, особено през лятото - Италия и Испания. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK