Северна Корея изстреля сателит, разтревожи Южна Корея и Япония

Снимка: 24 Часа

По-късно Пхенян призна за авария при изстрелването на разузнавателния сателит

Северна Корея изстреля тази нощ сателит, който предизвика тревоги в Южна Корея и в Япония. В Пхенян бяха оповестили по-рано, че планират да изстрелят първия си военен разузнавателен сателит между 31 май и 11 юни, за да засилят наблюдението върху военни учения, извършвани от САЩ и Южна Корея в региона.

След изстрелването на сателита, в южнокорейската столица Сеул се включиха сирени за въздушна тревога и властите предупредиха гражданите да се подготвят за евакуация. По-късно предупреждението беше отменено, съобщава БНР.

Японското правителство също издаде предупреждение за жителите на части от южната префектура Окинава. По-късно беше съобщено, че ракетата няма да достигне до територията на Япония и тревогата беше отменена.

Говорител на Държавния департамент уточнява, че космическите ракети носители включват технологии, които са взаимозаменяеми с тези, използвани при балистични ракети.

АФП съобщи, че севернокорейските власти са оповестили действията си от по-рано през нощта - изстрелян е военен разузнавателен сателит, който се е разбил в морето

По-късно Пхенян призна за авария при изстрелването на разузнавателния сателит. Имало е проблеми с работата на двигателите на ракетата носител и нестабилност на горивото. Японски медии подчертаха, че ракетата не е излизала в открития космос. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK