Пожарът в Пирин край Разлог е локализиран

Снимка: Infomreja.bg

През цялата нощ дежурни екипи на пожарната служба са били на място

Пожарът в Пирин край Разлог е локализиран.

Огнеборци и служители на НП „Пирин“ и ЮЗДП положиха максимални усилия и огънят е локализиран около 20 ч. снощи.

След намесата на екипите на РСПБЗН град Разлог и град Банско, както и служители и техника на ДГС Разлог, служители на община Разлог, с помощта на техника и всички екипи, пожарът към този момент е локализиран. Районът е ограден и пожара е ограничен, съобщават от Община Разлог.

През цялата нощ дежурни екипи на пожарната служба са били на място с оглед недопускане възпламеняване на нови огнища.

„Към момента площта на пожара остава 100 дка, ограничен е вчера към късните часове на деня. В погасяването на пожара вчера са взели участие екипи на ПБЗН, служители на ЮЗДП, служители на община Разлог и тежка техника от частни фирми. Благодарение на тези хора пожарът е ограничен в рамките на тези 100 дка. Растителността, която е обхваната е предимно черен бор, горска ела и хвойна. Точно тази хвойна затруднява гасенето на пожара, тъй като тя развива много висока температура в следствие, на което пожара на моменти става върхов. Смело мога да кажа че в рамките на днешни ден пожарът ще бъде ликвидиран. Причината на този етап не е известна. Служители на РУ- Разлог в момента са на терен и изясняват причината”, каза  Костадин Добрев-началник на РС ПБЗН-Разлог. 

„Щетите са предимно от млади насаждения около 30 години. Поради гъстият дим и вчера и през нощта е трудно да се определят, но благодарение на всички хора, които взеха участие, включително частни фирми, пожарната, колегите от НП Пирин успяхме да овладеем пожара. Цяла нощ работиха пожарникари и екипи на горското с тежка техника и се направи една полоса от 4 метра около цялата площ на пожара и в момента се гаси вътре в пожара- стари дънери и хвойна предимно”, заяви инж. Иван Гърков-директор на ДГС-Разлог.

От Община Банско също дадоха информация за пожара:

Огънят е горял на площ от около 50 декара.

Сигналът за произшествието е постъпил около 15 часа чрез националния телефон 112. Незабавно на мястото на пожара са пристигнали екипите на РСПБЗН от Банско, Разлог и Якоруда. В гасенето са се включили също Държавните горски стопанства Добринище, Места, Разлог и Симитли, служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ и Община Банско. Включена е тежка техника, която прави полоса, препятстваща разпространение на огъня.

Въпреки вятърът и изсъхналата растителност след продължителната суша и високите температури, общите усилия на участниците в ограничаване на огнището са дали резултат. Пожарът е локализиран и разпространението му е спряно. На място остават дежурни екипи, за да наблюдават периметъра и да реагират в случай на нужда.

Комисар Георги Пармаков, директор на РДПБЗН-Благоевград, ръководи акцията по овладяване и потушаване на пожара. На терен също са началникът на РСПБЗН- Банско Димитър Клечеров, директорът на НП Пирин Росен Баненски, директорите на държавните горски стопанства Добринище и Места – Илия Клечов и Димитър Пидов, зам.-кметът на община Банско Стойчо Баненски.

Според компетентните органи, няма опасност за хора, сгради и инфраструктура, но вероятността за ново разгаряне на отделни участъци не е напълно изключена.

Засега не е установена причината за възникване на пожара. Възможно е да е предизвикан от човешка небрежност или от светкавица от гръмотевичната буря на 15 септември вечерта.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK