БСП: „Коалицията на войната“ прегази правилника и отхвърли целия дневен ред на НС

Снимка: БСП

Направихте драстично нарушение на правилника, заяви Иван Иванов

„Кое е спешното да се вкара в пленарна зала за разглеждане даване на оръжие на Украйна? Това ли е най-важното в момента? Какво се случи снощи, че днес искате първа точка на Народното събрание да бъде тази?“ Това попита от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

„На няколко пъти говоря от трибуната, че се превръщаме в генерален щаб на отбраната. Вие се държите по този начин. Когато вчера за Шенген имаме огромен проблем, когато вчера приехме увеличаване на минималната работна заплата, а остана да приемем безплатните учебници, това ли е най-важното? Вие дори 24 часа не можете да работите за страната си, а изпълнявате чужди поръчки. Тази спешност не е необходима“, категоричен бе той.

„Няма смисъл да наритвате Народното събрание в петък сутринта със силово налагане на точка, без да дадете възможност да се обсъди“, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

По неговите думи дневният ред се обсъжда от всички групи и на председателски съвети се взема с консенсусно решение. „И изведнъж – без председателски съвет и без дискусия казвате да има закрита дискусия, а безплатните учебници за нашите деца оставят някога някъде, в бъдеще време“, посочи той.

„Направихте драстично нарушение на правилника. От комисия до вкарване в пленарна зала не е минал необходимият срок. Това не е обсъждано и на председателски съвет. Проявявате изключително висока степен на лицемерие спрямо българските граждани, защото вчера ние официално получихме отказ от Шенген и бяхме наритани като последните нещастници в ЕС, вие сега искате извънредно да вкарваме България във война“, обърна внимание народният представител от левицата Иван Иванов.

„Народното събрание си изхвърли целия дневен ред - всички 14 точки „коалицията на войната“ казахте, че не са ви важни. Не ви интересуват възобновяеми източници, обществени поръчки, безплатни учебници, а ви интересува да вкарате България във война. Да видят българските граждани лицемерието в тази сграда – на избори вие не обещавахте да вкарате България във война, а обещавахте безплатни учебници, безплатни лекарства, ниски цени, високи доходи, Плана за възстановяване и устойчивост. И сега за 15 минути вие отхвърлихте всички тези закони, а бързате да изпратите самолетите с оръжията за Украйна. Лъсна лицето на „коалицията на войната“. И г-н Габровски още днес трябва да върне мандата и да каже: „Аз имам едно единствено условие – да изпратя оръжие за Украйна“. Защото това обединява 160 народни представители“, категоричен бе Георги Свиленски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK