Улеснява се транзитът на товари от и към Украйна

Снимка: МТИС

Това стана ясно по време на осемнадесетото заседание на Комитета за наблюдение на ОПТТИ 2014-2020

Улеснява се транзитът на товари от и към Украйна. Работи се по идентифициране на проекти и се търсят краткосрочни инвестиции, които могат да бъдат изпълнени в непродължителен срок за т. нар. Коридори за солидарност. Това стана ясно по време на осемнадесетото заседание на Комитета за наблюдение на ОПТТИ 2014-2020, което се проведе в периода 28-29 ноември в Стара Загора.

„До края на програмата остават 13 месеца, през които се предприемат пешни действия, за да не се допусне загуба на финансови средства“, заяви Мартин Георгиев, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТС и ръководител на Управляващия орган на ОПТТИ. Той посочи, че водената политика от Министерството на транспорта и съобщенията е свързана с изменение на програмата чрез фазиране на големите проекти в железопътния сектор.

Вече са издадени разрешения за строеж за проектиране и модернизация на тягова подстанция Чирпан в участъка Оризово – Михайлово, както и за реконструкцията на стрелките на жп гара Зимница и рехабилитацията на контактната мрежа в жп гарите Зимница и Стралджа. В изпълнение е и проектът за модернизация на тяговите подстанции Варна и Разград, изграждане на тягова подстанция Русе и въвеждане на системата SCADА, като се очаква дейностите да се финализират в края на 2024 г.

При пътните проекти бе отчетено, че тунел „Железница“ на АМ „Струма“ е с общ напредък по целия проект от 97%. Това включва Лот 3.1 Благоевград-Крупник, Лот 3.3 Кресна-Сандански и тунел Железница. Поради няколко активирани свлачища в района е прието проектно решение за справяне с тези процеси и е получено предварително съгласие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за извършване на геозащитни мерки.

 

По време на Комитета за наблюдение бяха одобрени методология и критерии за подбор за откриване на нова процедура, за внедряване на интелигентни транспортни системи, както и подобряване на безопасността и сигурността на транспорта по вътрешните водни пътища и пристанища. Планираните проекти са на приблизителна стойност 10 млн. лв. и ще бъдат финансирани по Приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Мартин Георгиев посочи, че до края на 2023 г. трябва да се сертифицира над 40% от бюджета на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

В рамките на дискусиите Георгиев отбеляза, че Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 е одобрена от Европейската комисия на 3 октомври 2022 г. В новата програма като основен приоритет в жп сектора е заложено завършването на жп линиите Елин Пелин – Костенец и Волуяк – Драгоман, както и модернизация на жп отсечките от София до сръбска и македонска граници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK