Европейският парламент дава заем за Украйна от 18 млрд. евро за 2023 г.

Снимка: Infomreja.bg

В четвъртък евродепутатите одобриха заем

В четвъртък евродепутатите одобриха заем в размер на 18 млрд. евро за Украйна в периода на войната на Русия срещу страната.

Тези 18 млрд. евро ще покрият приблизително половината от очакваните 3-4 млрд. евро месечно финансиране, от което Украйна се нуждае през 2023 г. Съгласно предложението на Комисията, средствата ще отидат за подпомагане на основни обществени услуги - като управление на болници, училища и осигуряване на подслон за преместените хора, както и макроикономическа стабилност и възстановяване на критичната инфраструктура, разрушена от Русия. Осигурен от ЕС от финансовите пазари, заемът ще бъде изплащан на тримесечни вноски, с приемственост и предвидимост, които са от съществено значение за поддържане на платежоспособността на Украйна в рамките на конфликта.

Отпускането на заема е под условие за Украйна. Той изисква реформи, които да укрепят институциите на страната и да я подготвят както за възстановяването, така и за пътя ѝ към членство в ЕС. Условията, които се преразглеждат от Комисията преди всеки транш, включват мерки за борба с корупцията, съдебна реформа, спазване на принципите на правовата държава, добро управление и модернизиране на институциите.

Регламентът беше приет с 507 гласа "за", 38 гласа "против" и 26 гласа "въздържал се", съобщават от институцията.

Председателят на ЕП Роберта Мецола заяви след гласуването: "Украйна се бори за европейските ценности. Европейският парламент и Европейският съюз показаха изключителна солидарност с Украйна в хуманитарен, военен и финансов план. Важно е, че предоставихме на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС.

Вчера стартирахме кампанията на Европа "Генератори на надежда", за да може Украйна да преживее зимата.

Днес одобрихме, с голямо мнозинство и с рекордна скорост, пакет от 18 милиарда евро за подпомагане на Украйна, за да преживее войната и да възстанови критичната си инфраструктура".

Сандра Калниете (ЕНП, Латвия), постоянен докладчик за Украйна в комисията по международна търговия, заяви: "Украйна вече преживя 273 дни от тази жестока война. Русия наруши всички възможни международни закони, като изстреля 4700 ракети по украински градове и критична инфраструктура, което доведе до смъртта на хиляди цивилни. Въпреки това украинският народ никога не е бил по-единен, а армията му - по-мотивирана да продължи да освобождава страната си. Украйна трябва да знае, че може да разчита на европейска подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо. ЕС е готов да предостави редовна и предвидима финансова помощ, която да помогне за покриването на значителна част от непосредствените финансови нужди на Украйна през 2023 г.".

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK