Руските войски продължават атаките в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава и военната помощ за Украйна

Продължава руският обстрел на селища и инфраструктура в Източна Украйна.  МВФ и Съединените щати отпускат допълнителна финансова и военна помощ на Киев за войната, съобщава БНР.

Двама души, сред които малко дете, са загинали при обстрел на град Авдеевка, съобщи областният управител на Донецк Павло Кириленко. Нанесени са удари и в Сумска област. Руската армия съобщи, че е унищожила две украински диверсионни групи по направление на Купянск, като са използвали дронове.

Според украинския президент Володимир Зеленски плановете на Кремъл да разположи стратегически ядрени оръжия в Беларус показват неуспех на разговорите на Путин с китайския му колега Си Дзинпин.

САЩ отново призоваха Русия да преразгледа плановете си за разполагане на ядрени оръжия в Беларус, както и да изтегли войските си от Украйна. Изявленията от Москва  не могат да бъдат оправдани с използването на бронебойни снаряди с обеднен уран в Украйна, защото "тези боеприпаси НЕ са аналогични на тактическите ядрени оръжия". заяви Робърт Ууд - заместник-представител на Вашингтон в ООН. 

Междувременно, изпълнителният борд на МВФ одобри четиригодишен финансов пакет в размер на 15,6 милиарда долара за Украйна. Той е част от общо 115 млрд. долара международна подкрепа за Киев, обявиха от фонда.

От своя страна САЩ се подготвят да обявят в понеделник нова доставка на военна помощ за Украйна на стойност 2,6 милиарда долара, в която са включени радари, противотанкови ракети, мостово оборудване, снаряди за противовъздушната отбрана.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK