От "Възраждане" ще поискат референдум за зеления сертификат. Това обяви в студиото на Нова телевизия лидерът на партията, която за първи път успя да влезе в парманет, Костадин Костадинов.

От "Възраждане" имат намерение до края на седмицата да внесат поправки в Закона за здравето. "Предишното правителство направи така, че не парламентът, а министърът на здравеопазването и МС решават дали да има ограничителни мерки.

Ще искаме властта да се върне обратно в ръцете на народните представители. Ако това не се случи, ще поискаме и референдум за зеления сертификат", поясни Костадинов, който сравнява ситуацията с фашизъм.

"Това е фашизъм, брутална диктатура. Искаме нормален живот", заяви Костадинов.

Според Костадинов подобно разделение на хората е абсурдно. По думите му зеленият сертификат е антиконституционен, незаконен и дискриминационен документ. Не може зелен сертификат да се изисква от гражданите, а и от депутатите по еднолично решение на здравния министър. Особено абсурдно е решението всяка институция да решава сама за себе си.

"Самият факт, че неговият идеолог - г-н Стойчо Кацаров, заяви, че една институция може да решава сама за себе си, означава, че документът е незаконен. Той трябва да важи за всички по един и същ начин", заяви Костадинов.

С въвеждането на изискване за зелен сертификат реално се принуждават гражданите да се ваксинират.

"Парламентът е на българския народ и никой няма право да въвежда ограничения. Утре някой ще реши, че трябва да влизат само хора, които са угодни на мнозинството. Това е скрита форма на държавен преврат", според Костадин Костадинов.

Той е готов и да сезира Конституционния съд за решението за зеления сертификат.