Проф. Витанов: Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва

Снимка: Infomreja.bg

Смъртността от COVID-19 ще се увеличи, прогнозира математикът

Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва. Това съобщи математикът от БАН проф. Николай Витанов на профила си във фейсбук. В момента страната ни се намира в предверието на тази вълна, но се очаква заболеваемостта да започне да се повишава, прогнозира още той.

"14-дневната заболеваемост днес е 131.47 на 100 000. Хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000", изчислява Витанов. И отчита: "Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак (бел.ред. Бай Ганьо). Обаче ефективността на Ганьо расте. През миналата седмица беше 42%. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Демонстрирам ви, как се подготвя есенно-зимната вълна. Ефективността на Ганя си растеше цял септември, ще достигне и 100%. И като докара вълната, ще почне да се оглежда кой да му е виновен".

По думите му тогава ще са необходими „прицелени и минимални по обхват и действие мерки. Налагащите мерките ще бъдат виновни на Ганя“.

Математикът прогнозира, че проблемите с развитието на пандемията у нас се очакват след около две седмици в Западна България.

"Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 187 дни. Прогноза я знаете – ще издържи 200 дни. Гледайте, дали ще стане така. Виждате, че в Западна България индексите полека стават по-високи от тези в другите части на страната. Есенно-зимните проблеми се очаква да започнат от областите в Западна България", пише още той.

Смъртността през първата половина на октомври ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали, прогнозира още проф. Витанов. И отправя апел: „Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка“.

След средата на октомври смъртността се очаква да се повиши и броят на починалите с COVID-19 все по-често да е двуцифрено число на ден, изчислява още Витанов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK