Какви видове работни ръкавици съществуват?

Снимка: stenso.net

В кои случаи се носят?

Съществуват професии и дейности, при извършването на които има опасност за кожата на ръцете без носенето на специални лични предпазни средства. За това често, дали поради естеството на професията, или за лични нужди, потребителите търсят добри ръкавици за работа. Каква защита осигуряват отделните видове? В кои случаи и кога са предпочитани?

Какво представляват работните ръкавици?

Това са лични предпазни средства, които се носят при изпълнение на различни дейности, изискващи  защита на ръцете от китката до пръстите, а понякога и от китката до лакътя. Те може да защитават както от физически, така и от химически или термични наранявания (порязване, убождане, пръски агресивни течности, висока и ниска температура).

Работните ръкавици са безопасни и обичайно са с пет пръста. Изработват се от плат, кожа, вълна, трико, латекс, нитрил, PVC, полиуретан, неопрени др. Осигуряват нужния комфорт по време на работа и предпазват ръцете от различни вредности и опасности при работа – излагане на екстремни температури, образуване на рани, протриване, пробождане и т.н.

В кои случаи се носят?

Работните ръкавици са необходими, когато извършваната дейност представлява заплаха за целостта на кожата на ръцете и нейното състояние. Подобни лични предпазни средства се използват в различните сфери, като строителството, автосервизните дейности и дори домакинството.

В отделни случаи е нужна химическа защита от химикали, използвани в бита, градинарството, специализираните лаборатории и т.н. Често има необходимост от предпазване при излагане на високи температури. Подобни условия се срещат при работа с горещи и студени предмети и течности, при заваряване и др.

Какви видове работни ръкавици има и техните предимства?

За да е ефективна защитата на ръцете, при избора е важно познаването на отделните видове и техните преимущества:

  • памучни или полиестерни с PVC покритие – произведени са памучно или полиестерно трико , с поставени на PVC капки на дланите,  които се използват при работа с хлъзгави предмети;

  • топени ръкавици с покритие от PVC, нитрил, неопрен, полиуретан – има различни видове:  еднослойно и двуслойно топени или изцяло топени и служат за предпазване на ръцете от химикали, като различният вид покритие защитава от различни агресивни вещества

  • сплит – това са така наречените заваръчни работни ръкавици. Те предоставят защита на кожата на ръцете, като предпазват както от високата температура, така и от пръски разтопен метал при заваръчните процеси. Често се използват и при нужда от топлозащитни средства и от механични въздействия;

  • диелектрични – задължителни са при работа с електричество, особено когато няма възможност за изключване на мрежата и се налага извършване на дейността под напрежение;

  • противосрезни – това са тип топени ръкавици, които предпазват от срязване.

Съгласно използваната материя, ръкавиците биват кожени, кожа и плат, латексови, текстилни, памучни и много други. От гледна точка на околните условия и сезоните от годината, се предлагат зимни и летни модели. Първите са топли и осигуряват комфорт при работа на открито и студено. Вторите са по-тънки и предоставят естествено проветрение на кожата, както и приятен микроклимат във вътрешността. Така се предотвратява образуване на миризми и охлузвания.

Какво е важно при избора на правилните?

Важно е да прецените дали са ви необходими работни ръкавици за еднократна или многократна употреба. Първите са значително по-евтини и след работа се изхвърлят, а при нужда се поставят нови, но имат ограничено поле на защита – защитават основно от вредни вещества и пръски течности и химикали. Когато се прави избор, освен естеството на извършваната дейност, трябва да обърнете внимание на комфорта и свободното движение на ръцете. Това се постига чрез подбора на подходящите размери и материали.

Когато става дума за защитни работни аксесоари, те трябва да са качествени, удобни и дълготрайни. Това предполага пазаруването от специализираните онлайн магазини, които имат изградени партньорства с оторизираните за страната дилъри на оригинални продукти за лична защита. Те предлагат голямо разнообразие от видове, марки и цветове, а обслужването се извършва от експерти в областта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK