Как ще изглежда светът на технологиите през 2050 г.?

Снимка от Алекс Knight от Unsplash

Ще пътуваме ли всички в плаващи превозни средства без шофьор и ще се телепортираме ли?

През последните 30 години може да се каже, че технологията се е променила много. През 1992 г. беше рядкост да имаш мобилен телефон, като хората общуваха основно по стационарни телефони и дори чрез писма. Малко по- късно интернетът стана широко разпространен, но едва няколко години след началото на новия век думите „смартфон“ и „iMac“ започнаха да се промъкват в ежедневния ни речник.

И така, как ще изглежда светът на технологиите след още 30 години? Ще пътуваме ли всички в плаващи превозни средства без шофьор и ще се телепортираме ли? Или сме достигнали върха на технологиите и той вече ще бъде по-спокоен оттук нататък?

Нека да разгледаме някои прогнози за света на технологиите през 2050 г.!

Транспорт

Самоуправляващите се автомобили несъмнено са бъдещето и въпреки че много хора са скептични към тях, те всъщност биха могли да направят шофирането по-безопасно . Това е така, защото пространството за човешка грешка е огромно при шофирането и в това отношение се смята, че AI (изкуственият интелект) е по-надежден.

Има и други предимства за самоуправляващите се превозни средства. Ако не шофират, хората ще имат повече време за себе си и ще имат повече мозъчна сила за работа и други задачи. Въпреки че ще отнеме известно време на широката аудитория да се приспособи към безпилотните превозни средства, те вероятно ще бъдат широко разпространени до 2050 г.

Офисът

Вероятно ще работите заедно с роботи до 2050 г.! Технологията вече е проникнала в някои работни места – например, самостоятелните каси са заместили част от служителите в големите магазини.

Всъщност бихте могли да забележите повече от роботизираната технология във вашия офис много по-рано. Има дори прогнози, че до 2025 г. половината от работните места може да бъдат заети от роботи . До 2050 г. процентът може да бъде много по-голям. Предполага се, че ръчната работа може да бъде най-застрашена, докато работните места, които се нуждаят от известна степен на човешко взаимодействие, са най-малко застрашени.

Но това не означава, че няма да има работа за хората! Тъй като роботите ще поемат много автоматизирани задачи, ще има повече пространство за хората да бъдат креативни и да работят по сложни задачи. Някои може да имат по-голям достъп до различни квалификации, а други ще имат повече достъпност за обучение на хора.

Накратко: роботите може да вършат повече работа в офисите, отколкото хората, но те ще отворят повече възможности за работа за хората.

Туризъм

Предвижда се туризмът да бъде най-голямата индустрия в света до 2050 г. Предполага се, че авиационната индустрия ще расте , въпреки че хората се опитват да предприемат по-малко полети. Очаква се самолетите на бъдещето да бъдат невероятни, с функции като обгръщащи прозорци, луксозни салони и способността да произвеждат по-малко CO2 емисии.

За в бъдеще се предвиждат дори летящи градове - въпреки че вероятно няма да станат реалност още дълго време.

За свръхбогатите космическият туризъм може дори да бъде опция до 2050 г. Въпреки това вероятно ще минат още няколко десетилетия, докато стане достъпен за всички.

Отдих

Отдихът е друг сектор, при който технологиите могат успешно да се внедрят през следващите 30 години. Това е широка тема, така че нека разгледаме няколко различни сфери на отдих и да видим какво можете да очаквате!

Хазарт

Технологиите вече са се наложили здраво в хазартния сектор. Онлайн хазартът е невероятно популярен – вероятно дори повече от традиционния наземен хазарт.

И ще се промени още повече. Виртуалната реалност все още не е променила наистина хазарта, но вероятно ще го направи в бъдеще. Например, можете да се научите да играете видео покер онлайн и да използвате виртуална реалност, когато играете, за да имате пълно изживяване в казиното, без изобщо да е необходимо да го посещавате.

Това е особено интересно за игри като видео покера, чиято популярност през последните години леко спадна. Технологията за виртуална реалност може да помогне на тези игри (и на всяка игра като цяло) да възвърнат своята популярност!

Пазаруване

Спадът в пазаряването по главната улица е общоизвестен факт, тъй като все повече хора се обръщат към онлайн пазаруването през 21-ви век. Но какво да кажем за след 30 години?

За пазаруването на дрехи прогнозата е, че може да има виртуален скенер и холограма, достъпни в домашни условия. Така че, когато разглеждате рокли или костюми, можете да сканирате холограмата и на практика да пробвате дрехи от комфорта на собствения си дом!

Също така се предвижда, че 3D и 4D виртуални продукти ще бъдат изложени в магазините вместо реални продукти, с опции за супер бърза доставка само в рамките на няколко часа.

Вечеря навън

Очаква се хората все още да се хранят навън през 2050 г., въпреки че възможностите за доставка ще нараснат още по-значително. Бързата ежедневна храна, която е кръстоска между заведенията за бързо хранене и ресторантите, може да стане по-често срещана през следващите 30 години.

Вече можем да поръчваме храна през приложения, но се очаква да ни бъдат дадени виртуални менюта, от които да поръчваме храна, и дори да ни обслужват роботи . Това може да доведе до по-бързо и безупречно обслужване!

Детски играчки

Много деца от 90-те мислят, че са имали златна ера на детството, преди технологиите да дойдат и децата на пет години да имат iPad. Технологията обаче е тук, за да остане във всички сфери на живота, включително и за децата.

И има много предимства от използването на технологиите в детските играчки. Може да помогне при ученето и развитието на важни умения. В бъдеще AI вероятно ще има голямо участие и в сектора на детските играчки, като комуникира с тях и им предоставя възможности за обучение.

Разширената реалност вероятно ще бъде голяма част и от детските играчки. Децата ще могат да преживеят места и ситуации от цялото земно кълбо, сякаш са там, което допълнително подобрява образованието.

Мисленето за бъдещето на технологиите може да бъде едновремнно завладяващо, но и ужасяващо! Това ще засегне всички области от живота ни, от работата в офиса до почивката. Не сме напълно сигурни как точно ще се развият нещата до 2050 г., но едно е сигурно – технологичният пейзаж вероятно ще продължи да се променя през следващите десетилетия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK