Всичко, което трябва да знаем за витамин C

Снимка: befit.bg

За какво помага витамин С и как може да си го набавим

Витамин C е сред най-важните микрокомпоненти в тялото ни, над които имаме директен контрол. С помощта на балансирани количество от него, витамин C може да ни спаси от редица притеснения, умора и заболявания. За много от нас, витамин C е сред първите неща, които грабваме при настинка и грип. Но освен за имунитета ни, този нутриент има и други значими ползи, които да ни накарат да се замисляме редовно за това дали приемаме достатъчно от вълшебно полезния витамин.

За да се сдобиете с храни и добавки богати на витамин C, можете да се доверите на богатия избор в Be Fit

За какво помага витамин С

Синтез на хормони

Сред по-малко известните ползи от витамин C е неговата функция при синтеза на важни хормони. Хормоните синтезирани с помощта на витамин C нормализират капилярната пропускливост и подобряват функцията на сърдечно-съдовата система. Този витамин може да помогне също и при хормоналния дисбаланс.

Заздравяването на рани

Витамин C помага във всяка една от фазите на заздравяване на рани. За отворени рани може да бъде полезен до 2,000мл витамин C. Липсата на достатъчно витамин C или желязо могат да забавят процеса на лечение на рани, тъй като не може да се синтезира правилната заздравителна тъкан от организма ни без колагена, образуван с помощта на тези нутриенти.

Антиоксидант

Витамин C е един от най-силните и лесно достъпни антиоксиданти. Други са витамин E, както и минералите селен и магнезий. Антиоксидантите имат важна роля в защита на организма ни от свободните радикали. Приемането на антиоксиданти превентира появата на свободните радикали, които представляват нестабилни молекули предизвикани от нашата околна среда и други натоварвания. Свободните радикали са нежелан продукт, който тялото ни създава усилено под ефекта на замърсен въздух, тютюнопушене, излагане на силни UV лъчи и други фактори. Тези вредни молекули превентират правилната функция на някои системи и проучвания ги свързват с появата на рак и други заболявания. Освен да пречат на техния синтез, антиоксидантите се твърди, че са и способни да неутрализират създадените вече свободни радикали.

Предотвратяване на хронични заболявания

С помощта на дори малки количества витамин C, ние се предпазваме от болести като скорбут. В по-големи количества, проучвания проследяват, че цялостно хората с хранителни режими по-богати на витамин C страдат от по-малко хронични заболявания. Това може и да се дължи на комбинация от фактори, свързани с това, че подобни диети набавят редица нутриенти в по-високи количества. Но все пак, ползата на витамин C при премахването на свободните радикали е директен аспект на това, че този микро компонент може да ни предпази от ракови образования и други хронични заболявания.

Защита на имунната система

Основната функция, за която много от нас прибягват към витамин C е помощта, която той оказва на имунитета ни. При настинка и грип, витамин C ни е като пръв приятел, на който винаги можем да разчитаме. Той афектира няколко функции на имунитета ни и го подсилва по органичен и балансиран начин.

Как можем да си набавим витамин С

Храни

Правилното хранене е важно за всеки един от нас и приемането на балансирани количества от ключови витамини и минерали е в основата на това да бъдем здрави и енергични. Витамин C може да се набавя от множество здравословни храни и да се включи сравнително лесно във всяка диета или вкусово предпочитание. Той се съдържа предимно в зеленчуци като чушки, спанак, кейл, броколи и брюкселско зеле. Цитрусовите плодове също е известно, че са изпълнени с витамин C. Освен тях, кивито, ягодите и някои екзотични плодове като гуавата и папаята също са богати на този полезен нутриент. Витамин C се съдържа и в подправки като магданоз и мащерка.

Добавки

Хранителните добавки са страхотен начин да си набавим необходимите витамини и минерали, които не успяваме да приемем чрез хранене. Хранителните добавки не са магическо решение на здравословните ни проблеми и не бива да ги третираме като лекарство. Те са просто добавка към нашето хранене, която да балансира количествата на необходимите нутриенти и да подобри общото ни здраве. Хранителни добавки с витамин C са много препоръчителни ако в диетата ни не си набавяме достатъчно от така необходимия за нас витамин. Ако усещаме умора често или просто се нуждаем от леко засилване на енергията и имунитета, то може да ни бъде от полза да пробваме някои хранителни добавки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK