Румен Радев: Партиите да се ангажират с пълноценна правосъдна реформа

Снимка: Прессекретариат

“В българското общество все още остава дълбокото съмнение за избирателно правосъдие“

Намирането на трайно решение от настоящата политическа криза в България изисква не само съставянето на стабилно правителство след неколкократни предсрочни парламентарни избори, но и провеждането на комплексни реформи за противодействие на корупцията по високите етажи на управлението.

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, организирана в София от Министерството на правосъдието в сътрудничество с неправителствени организации.

„Имаме нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии. Правосъдна реформа, която да изключва както произволни арести, така и избирателното правосъдие и бягството от наказание“, каза президентът след откриването на форума в отговор на журналисти за изнесените данни от прокуратурата с твърдения за заговор срещу магистрати и служители на МВР. Румен Радев уточни, че не е получавал информацията, представена миналата седмица от държавното обвинение, и отбеляза, че в българското общество все още остава дълбокото съмнение, че се работи на принципа на избирателно правосъдие.

Президентът отново подчерта необходимостта Народното събрание реално да се ангажира с правосъдната реформа и да приеме законопроект, въвеждащ възможности за ефективно разследване на главния прокурор. „Когато установим такива механизми, когато има съдебни органи като Висшия съдебен съвет, в които членовете не са йерархично зависими от основни фигури в съдебната система, тогава ще можем обективно да говорим за ефективната работа на правосъдните органи. Големият проблем в България е избирателното правосъдие“, заяви Румен Радев.

Във връзка с това държавният глава очаква предложените за втори път от служебното правителство законови промени да бъдат приети в следващото Народно събрание. „Това ще бъде тестът за всички партии, за българските политици, за нашите народни представители дали са адекватни на очакванията на обществото и на процесите, които текат“, посочи Румен Радев пред журналисти, като отбеляза, че без приемането на поправките не може да се говори за ефективна борба с корупцията.

Попитан за заключенията в годишния доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ, свързани с България, президентът Радев посочи, че в него се констатират проблеми, отдавна познати на българите.

„България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някого в чужбина, а на своите граждани“, каза президентът и допълни, че е необходимо партиите да осъзнават, че предизборните обещания трябва да водят не само до парламентарно представителство, а и до конкретни резултати като изкореняване на безнаказаността и обективно правосъдие.

В рамките на форума президентът Радев припомни протестите у нас през лятото на 2020 г. с искане на оставка на управляващите и обществената нетърпимост към корупцията в управлението, накърнената свобода на медиите и действията на правосъдната система, в която доверието беше изключително ниско. „Протестите продължиха повече от два месеца и изразиха категоричната воля на българското общество да отстоява демокрацията и върховенството на правото като свои ценности“, заяви държавният глава.

Той отбеляза, че демонстрациите в България от 2020 г. се вписват в по-широката тенденция за нарастване на предизвикателствата пред  демократичните държави.  По думите на президента, в съвременния сложен международен контекст, доверието между държавите членки на ЕС и НАТО е по-важно от всякога и се превръща в решаващ фактор за гарантиране на стабилността и сигурността в Европа и света.

В сърцевината на демокрацията е доверието на гражданите в способността на националните институции да изпълняват своята конституционна мисия, заяви Румен Радев и отбеляза необходимостта да се преосмисли както представата за рисковете пред националната сигурност, така и за ролята  на демокрацията.

Форумът „Антикорупция и национална сигурност“ се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г. Конференцията събра ръководители на антикорупционните органи на страните от региона, представители на посолства и на неправителствени организации.

В приветствието си към участниците държавният глава посочи, че съвременната корупция има широк международен характер и ефективното й противодействие изисква партньорство, взаимодействие, обмен на информация и на доказали се полезни практики. Сътрудничеството между държавните институции, нестопанските организации и академичните среди е ключов фактор за успех в борбата с това негативно явление, заяви още президентът Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK