Керемедчиев: Путин може да бъде предаден на съда в Хага от следващо правителство

Снимка: фейсбук/ Милен Керемедчиев

Много трудно може да се арестува главата на една от най-силните във военно естество държави

Към момента е слабо вероятно решението на Международния наказателен съд в Хага да обвини във военни престъпления и обяви заповед за арест на президента на Руската федерация Владимир Путин да доведе реално до неговото задържане, но далеч не така стоят нещата в бъдеще. Това коментира пред bTV експертът по международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Много трудно може да се арестува главата на една от най-силните във военно естество държави, а и според мен Путин няма да направи такъв опит да предизвика международен скандал, посещавайки страни, в които важат решенията на съда в Хага. Но всичко се променя в този свят, в един момент президентът Путин няма да бъде на власт. При смяната на ръководството и неговото отстраняване или сваляне от власт в бъдеще, следващото руско правителство може да вземе решение той да бъде екстрадиран в Хага, където да бъде съден като военнопрестъпник", каза той. И даде пример с Милошевич и редицата югославски генерали, предадени на съда от следващата власт.

Иначе самото решение има огромен негативен имиджов ефект върху Кремъл, посочи експертът.

"Това е огромна новина, тъй като за последно през 2009 година е имало заповед за арест на Международния наказателен съд срещу действащ президент - президентът на Судан. Това е много сериозен акт, който показва решимостта на съда в Хага да разобличи военни престъпления, които се извършват в Русия."

Сред основните последици, освен чисто имиджовите, за руския президент, ще бъде и това, че той "по-скоро" няма да може да посещава всички 123 държави, ратифицирали Римската конвенция, т.е. които признават актовете на Международния наказателен съд. "Както и посещение на големи форуми като Г-7, Г-20, също няма да може да осъществява, тъй като в повечето случаи те се провеждат в държави членки на конвенцията".

Основният удар срещу Путин обаче, посочва Керемедчиев, е това, че светът се обединява около това, че в Украйна се извършват зверства и престъпления.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK