Рафтъри и каякари казаха „не“ на магистралата през Кресненското дефиле

Снимка: Infomreja.bg

Протестът се проведе пред сградата на Общината в Кресна

Десетки рафтъри, каякари, природозащитници, еколози и местни жители се събраха днес в Кресна, за да изразят несъгласието си с преминаването на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

Протестът се проведе пред сградата на Общината и бе организиран от Българската федерация по рафтинг заедно с местни активисти.

Протестиращите бяха категорични, че няма да позволят на служебното правителство да започне строежа на АМ „Струма“ през Дефилето до 23 май.

Според Борислав Пауновски от Федерацията най-лошият вариант е двете трасета да бъдат разделени, като едното минава през селата. По-удачният вариант бил и двете платна да се изградят при селата над сегашния главен път Е-79. 

„Дефилето трябва да бъде място за спорт и туризъм, да го запазим като трайна дестинация, а не като транзит за Гърция“, подчерта Пауновски.

Той бе категоричен, че ако служебното правителство започне това незаконно според тях строителство, от Федерацията ще блокират движението през Дефилето.

По думите му служебният кабинет бърза със строежа, тъй като на 23 май изтича разрешението за ОВОС.

Протестиращите бяха взели със себе си гумени лодки, каяци и колела, които бяха подредили пред Общината в Кресна. 

По-късно митингът се пренесе на тротоара край Е-79, като за кратко бе блокирано и движението по главния път заради непрекъснато преминаване на протестиращите през пешеходната пътека.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Eliza04:32 - 27.03.2023
бизнеса ще им секне, но човешкия живот е по-важен
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK