Зeленски: Обърнахме специално внимание на руския ядрен шантаж

Снимка: dir.bg

ООН трябва да осигури безопасността на Запорожката АЕЦ, заяви украинският президент

В украинския град Лвов се провежда среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и украинския му колега Володимир Зеленски. Това е първата директна среща между двамата лидери след началото на войната в Украйна.

Преди това Зеленски се срещна с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, а след това е предвидена тристранна среща на Гутериш, Ердоган и Зеленски.

Предварително бе съобщено, че тримата ще обсъдят стъпките, които могат да бъдат предприети за спиране на руско-украинската война с дипломатически средства и чрез засилване на дейностите по механизма, установен за износа на украинско зърно към световните пазари, бе посочено в съобщение на турското президентство.

След срещата с Гутериш Зеленски заяви, че са се договорили да бъде продължена координацията на инициативата за зърното. "Обсъдихме възможни насоки за развитието му", каза той, цитиран от украински медии.

"Обсъдихме незаконната и принудителна депортация на украинци, освобождаването на нашите военнослужещи и медици от плен", каза още Зеленски.

Относно Запожката АЕЦ, която в последно време е обект на обстрели, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно. "Обърнахме специално внимание на руския ядрен шантаж в АЕЦ "Запорожие". Тъй като преднамереният терор от страна на агресора може да предизвика глобална катастрофа, ООН трябва да осигури безопасността на централата, нейната демилитаризация и пълното ѝ освобождаване от руските войски", каза украинският президент.

Според Би Би Си около стотина журналисти се бяха събрали пред двореца "Потоцки" в Лвов, където се проведе срещата на президентите, в очакване на резултата от разговорите.

Представителите на медиите преминаваха през строг контрол на сигурността, за да влязат на събитието.

Кварталите в съседство с двореца бяха блокирани. В града има голям брой автомобили с турски регистрационни номера. Известно е, че Реджеп Тайип Ердоган е пристигнал в Украйна през Полша. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK