В Полша е разбита шпионска мрежа

Полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак Снимка: ЕРА/БГНЕС

Задържани са шестима, заподозрени в шпионаж в полза на Русия

В Полша е била разбита шпионска мрежа, действаща на територията на страната, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на полския министър на националната отбрана Мариуш Блашчак.

Агенцията отбелязва, че това става, след като частното радио ЕрЕмЕф ЕфЕм (RMF FM) съобщи, че група шпиони, работещи за Русия, са били задържани.

ЕрЕмЕф ЕфЕм по-рано съобщи, че полските служби за сигурност са задържали шестима души, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Според частното радио групата е планирала саботажи. Няма потвърждение за тези съобщения от независим източник.

"Бих искал да обърна внимание на големия успех, който са постигнали агентите на службата за вътрешна сигурност, защото цялата шпионска мрежа беше разкрита", каза Блашчак пред държавното полско радио.

"Това е несъмнено доказателство, че полските служби работят за сигурността на нашата страна по много ефективен начин", каза той.

Блашчак отказа да коментира по-нататък случая и каза, че още подробности ще бъдат обявени от министъра на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински на пресконференция по-късно днес.

Полският президент Анджей Дуда се срещна вчера с директора на ЦРУ Уилям Бърнс. Канцеларията на президента съобщи в "Туитър", че двамата са обсъдили "настоящата ситуация в областта на сигурността".

Според съобщението на ЕрЕмЕф ЕфЕм шестимата арестувани са от страни, разположени източно от Полша, и са работили за руското разузнаване.

Шпионите са имали поставени скрити камери на важни железопътни маршрути, главно в южната част на Подкарпатско воеводство.

Според ЕрЕмЕф ЕфЕм камерите са били открити в близост до летището Жешув-Ясионка, превърнало се в ключов пункт за трансфер на оръжия и боеприпаси, доставяни за Украйна.

ЕрЕмЕф ЕфЕм съобщи, че е била засилена охраната около ключово важни железопътни маршрути и обекти на критичната инфраструктура заради разкриването на шпионската мрежа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK