Кадев докладва изпълнението за 2020 г. на Общинския план за развитие

Снимки: Община Банско

Вижте още какви решения взеха съветниците

На свое заседание, Общински съвет Банско даде съгласие за запазване статута на Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” с. Места като „средищно училище” за следващата учебна година. Съветниците одобриха да бъде запазен и статута на Детска градина „Слънце” като „средищна детска градина”. Въз основа на тези решения, двете заведения ще бъдат предложени за включване в актуализирания национален Списък за средищни училища и детски градини.

Като единствено достъпни за образование на децата от Местенски район за учебната 2021/2022 година, общинските съветници предлагат училището и детската градина в с. Места да останат и в Списъка на защитените детски градини и защитените училища на Република България.

На сесията си общинските съветници приеха Годишен план на дейностите за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците на територията на община Банско за 2021 г., която е част от Общинската стратегия за подкрепа за периода 2020-2022 г.

По предложение на районната Дирекция „Социално подпомагане”, на заседанието бе одобрена Общинска програма за закрила на детето за 2021 г.

Общинските съветници разгледаха и приеха годишните отчети за дейността и финансовото състояние за 2020 г. на читалищата „Никола Вапцаров 1894” Банско, „Димитър Благоев 1925” гр.Добринище, „Никола Вапцаров 2010” с.Филипово, „Иван Кюлев 1996” с.Места и „Светлина 2006” с.Кремен.

Главни акценти в дневния ред на Общинския съвет на днешната му сесия бяха Годишен доклад за наблюдение изпълнението на Общински план за развитие 2014-2021 г. за 2020 г. и Годишен отчет за изпълнение през 2020 г. на Програмата за управление на Община Банско за мандат 2019-2023 г.

Докладът и отчетът бяха представени пред общинските съветници от кмета на община Банско Иван Кадев, който в резюме представи основните пунктове в работата на общинското ръководство през първата пълна година от управленския му мандат :

Необичайна и много различна, 2020 г. остана белязана със знака на пандемията COVID-19. Година, която подчини живота ни на коронавируса и нанесе непредвидени последствия върху всички сектори на обществения живот. Обявеното извънредно положение за цялата тeритoрия на Република България, карантинирането на град Банско и впоследствие – извънредната епидемична обстановка за страната, наложиха и в управленската ни програма да се пренаредят приоритетите.

На първо място трябва да се изтъкне работата в социалната сфера и здравеопазването. Доколкото това беше в нашите възможности, бяхме в помощ на личните лекари и спешната медицинска помощ и най-вече – на жителите на общината. Още в началото на пандемията беше сформиран кризисен щаб и открити горещи телефони. Служителите на Заведения за социални услуги бяха непрекъснато на разположение на гражданите, които имаха нужда от помощ. Изхранвахме над 350 лица, посещавахме нуждаещи се хора и оказвахме, понякога дори и само психическа, подкрепа. Проектите “Топъл обяд” и “Патронажна грижа” обхванаха голяма част от нуждаещите се, допълнително помогнахме с общински средства за справяне с извънредната ситуация.

В тази обстановка бяха големи проблемите и за целия бизнес в града и във всички сфери на обществения живот.

Доволни сме, че всички училища успяха да се пригодят много бързо към новите начини на обучение и образователният процес да продължи без проблеми, макар и по различен начин. Грижата ни за децата и подрастващите не е преставала през цялата година.

Опитахме се да облекчим бизнеса с освобождаване от някои такси, доколкото това беше възможно. Вие всички сте участници в този процес и няма да повтарям взетите съвместно решения.

Успяхме да спасим лятната културна програма, доколкото противоепидемичните изисквания ни позволиха и по този начин да има глътка въздух за туристическия бизнес в общината. Наясно сме, че той е водещ за местното население и затова продължаваме да полагаме усилия за неговото съживяване.

Смятам, че изпълнихме и не малка инвестиционна програма,с което поддържаме доброто състояние на цялата община. Рехабилитираха се улиците “България”, “Цар Симеон”, “Глазне”, вкл. по тази улица беше изградена и разделна канализация. В град Добринище се рехабилитираха улиците “Първи май”, “Яне Сандански” и “Христо Ботев”. Изцяло се изгради и улица “Найден Геров” в Банско. Изпълниха се проектите за енергийна ефективност на три сгради – кметство Места, кметство Добринище и общинската сграда на ул. “Патриарх Евтимий”. Изгради се спортната площадка в ПЛТГ и изцяло се поднови спортната площадка на улица “България”.

Извършиха се ремонтни дейности на всички детски площадки в града и на много улици в общината. Повечето от средствата, вложени в инфраструктурни проекти, бяха осигурени от Оперативните програми. За настоящата година също сме осигурили средства, с които да изпълним сериозна инвестиционна програма.

Заедно можем да продължим, каза в заключение на изказването си пред общинските съветници кметът Иван Кадев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK