Бивш шеф на "Пирогов" призна за надписване на дейността в болниците

Снимка: Infomreja.bg

Когато се говори за източване на НЗОК, трябва да се направи ясен анализ на ситуацията

Може в болниците да има леко надписване на дейността заради ниското заплащане от НЗОК. Това допусна пред bTV д-р Спас Спасков - бивш директор на "Пирогов".

Той подчерта, че когато се говори за източване на НЗОК, трябва да се направи ясен анализ на ситуацията и допълни, че цените, по които плаща Здравната каса, са по-ниски от себестойността на дейността на болниците.

По тази причина болниците трябвало да направят нещо, с което да компенсират загубата.

Спасков обаче уточни, че няма информация за подобна практика в "Пирогов", подчертавайки, че това е анализ на страничен наблюдател.

"Съществуват потенциални възможности в болниците да има леко написване на дейността. Това е продукт именно на това разминаване. Когато цените са много ниски, не е възможно болницата да оцелее финансово. Тогава се търсят пътища за увеличаване на оборота. Той може да се увеличи страхотно с издирване на пациенти, които да приемаш - като магазин, в който започваш да продаваш атрактивна стока", обясни бившият директор на спешната болница.

По негови думи обаче в "Пирогов" случаят е малко по-различен. Той посочи, че по време на епидемията на болниците са се плащали допълнителни бюджети и дори при надписване на пациенти, това не би довело до източване на НЗОК.

Спасков заяви, че в момента политически е изключително удобно да се направят промени в механизмите на разплащане, тъй като в момента идват нови политици с амбиция нещата да се променят бързо.

"НЗОК се управлява от човек - проф. Салчев, който е с изключителен опит и визия. Той знае много добре какво би могло да се направи при една политическа подкрепа и той би могъл да бъде ползван като едно свръхкомпетентно лице", изтъкна Спасков, пояснявайки, че не говори за политическа употреба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK