Шишков: Протестът може да е политически, ние искаме диалог

Снимка: БНТ

"Започваме проверка на договорите за текущ ремонт, може да се окаже поредното незаконно строителство "

"До края на седмицата ще направим пълен преглед дали извършената работа от строителните фирми отговаря на възложената им по документи“, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в предаването „Денят започва“ по БНТ. Анализът на документите в Агенция „Пътна инфраструктура“ ще покаже дали фирмите, които имат договор за текущ ремонт и поддръжка, са извършвали основен ремонт, което е съвсем различно и може да се окаже поредното незаконно строителство. Той уточни, че анализът започва сега и няма конкретни примери, но съмненията са заради това, че надвишаването на бюджета е само в определени части на България. „Търсим начин да решим по законов път този проблем, който е наследство от предишното правителство“, каза заместник-министър Шишков и призова фирмите към диалог.

Той отново припомни факта, че пътностроителни фирми са получили близо 1,5 млрд. аванси, като за 363 млн. от тях се строи, а над милиард са изплатени за обекти, по които все още няма готовност да се строи. „Държавата в лицето на МРРБ иска да гарантира тези пари, които са на целия български народ. Затова искаме да водим разговори с тези фирми, за да знаем как ще гарантираме парите на държавата, как ще гарантираме парите, които са в тях“, категоричен беше архитект Шишков.

Той посочи, че е възможно протестът да е политически, тъй като лице на протеста от петък е бил бившият председател на Управителния съвет на АПИ от управлението на ГЕРБ Лазар Лазаров. Но въпреки това ръководството на регионалното министерство иска да води диалог, за да реши проблема по напълно законов начин, а не както се е извършвало до момента. Арх. Шишков призова строителните фирми да съдействат, за да се разбере кой е строителят на незаконното строителство на лотове 4 и 5 на АМ „Хемус“.

По отношение на парите за почистване през зимата, той уточни, че са осигурени и фирмите имат сключени договори, но за да получат средствата, трябва да поемат ангажимент, че ще  изпълняват договореното. „Ние искаме диалог“, отново подчерта заместник-регионалният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK