Румен Радев в Благоевград: Аз съм човек на дълга. Претенцията, че са герои оставям на други

Снимка: Infomreja.bg

Кризата ще продължи, тя е световна тенденция

Аз съм човек на дълга, претенцията, че са герои оставям на други. Това бяха първите думи на държавния глава Румен Радев, който тази сутрин пристигна в Благоевград, за да проведе среща с областния управител Николай Шушков. Президентът беше посрещнат с аплодисменти от десетки граждани, както и представители на местната власт в лицето на кмета Илко Стоянов.

Очаквам в тази напрегната обстановка да има една наистина толерантна кампания, да бъдат водещи идеите, а не компроматите. И най-вече всеки да има възможност да изяви себе си, да се представи кой е и за какво се бори.

Що се отнася до това с кого от кандидатите би му бил най-интересен дебатът, Румен Радев заяви, че неговият дебат е с българските граждани. „Интересен ми е дебатът с всички кандидат президенти, защото те са български граждани“.

За второто име, което се очаква да бъде оповестено от досиетата „Пандора“, държавният глава коментира, че очакванията му са българските служби и правоохранителни органи да работят така, че възстановяването на справедливостта да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаването на закона. „И очаквам така да работят, че в България да не остават неразкрити “кутии на Пандора“.

За енергийната и газовата криза Радев заяви: Вие видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа, това е остър световен и европейски проблем. Цените са скандални, отиват над 300 евро на мегаватчас. Вижте цените в България – 187 евро на мегаватчас. Заедно с Полша и Румъния, ние сме в най-ниския сегмент на цените. Тази криза ще продължава. Това е световна тенденция, но този въпрос трябваше да задавате през изминалите 12 години. Какво направиха предишните управляващи, за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката, а не с безхаберие да нокаутират тази система и да я оплитат в схеми.

Президентът похвали служебното правителство, че в този труден момент продължава с мерките и с подкрепата за българския бизнес.

„Знаете как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те просто бяха хвърлени в една среда, в една борса, със съмнителни правила, където имат достъп само големите. Това удари най-много малкия и среден бизнес“, посочи Румен Радев.

Той подчерта, че правителството вече въвежда мерки в подкрепа на малките и средни предприятия.

„Над 265 000 от тях ще бъдат подкрепени с облекчения от 15 до 30 лв. на мегаватчас по-ниско. Битовите потребители са на регулиран пазар, но вторично повишението към тях е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги, които са в резултат на увеличените цени на електрическата енергия“, добави Радев.

От 14.30 часа днес в Посетителския информационен център в Банско президентът ще разговаря с представители на туристическия бранш от региона. В срещата ще участват министърът на туризма Стела Балтова и кметът на община Банско Иван Кадев.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK