Украинските граждани ще могат да останат в хотелите и след 31 май

Снимка: Infomreja.bg

На територията на област Благоевград броят на украинските граждани е 2 055

В Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областния координационен център за подпомагане на украински граждани. Поводът бе новата хуманитарна програма за настаняване на украински граждани, която се въвежда от 1 юни. В конферентен разговор се включиха г-жа Мариана Тошева – ръководител на Оперативната координационна група към Министерски съвет и г-жа Десислава Рангелова – Министерски съвет, които отговориха на най-важните оперативни въпроси, които бяха зададени. Правителственото решение е следващата стъпка за осигуряване и интеграция на хората, бягащи от войната в Украйна. Украинските граждани ще могат да останат в хотелите и след 31 май. Настаняването на разселените лица с временна закрила в обектите за подслон и местата за настаняване се осъществява единствено от Националният контактен център към Правителствения портал за Украйна, в координация с Оперативната Координационна група в Министерски съвет. Настаняването чрез Националния контактен център е задължително условие за изплащането на хуманитарната помощ https://ukraine.gov.bg/bg/ .

Новата хуманитарна програма, разработена от Оперативната координационна група, започва от 1 юни до 31.08.2022 г. и предвижда два варианта –15 лв. без ДДС за легло и храна или 10 лв. без ДДС само за легло. В програмата могат да участват обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон, създаден за целите на изпълнението на програмата.

Регистрацията на хотели за програмата се осъществява на телефон на националната телефонна линия – 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до [email protected] . Записването се осъществява в срок до 27.05.2022г.

Всеки, който желае да продължи да получава подслон от държавата, трябва задължително да попълни правителствения въпросник най-късно до 27 май. Само след като попълни анкетата, може да получи новия си адрес до 48 часа преди преместването.

Вече работи и платформа за събиране на данни от бежанците, като линкът е: https://survey.ukraine.gov.bg/builder/auth/login . Платформата е достъпна онлайн. По този начин украинските граждани, придобили временна закрила ще могат сами да попълват данните си. Всяко лице, регистрирано с временна закрила има предварително създаден потребителски акаунт в приложението. Достъпът до него се осъществява с автоматично-генерирано уникално потребителско име и първоначална парола за достъп.

Към момента, на територията на област Благоевград броят на украинските граждани е 2 055.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK