Тасков: След затварянето на Булгартабак Благоевград падна към дъното по заплати

Снимка: Infomreja.bg

Посещенията на туристи в града е нулево

Благоевград отново „гребе“ с пълни шепи от дъното на безпаричието и безработицата.

Поредните статистически данни на НСИ показват, че последни в класацията по средна работна заплата са Благоевград и Кюстендил. Разликата между двете области е около 30 лв. по-висока заплата в Пиринско.

Тази статистика обаче не учудва никого в града, тъй като тя вече не е „новина“. Масово помещенията в централната градска част са затворени и се отдават под наем, ала без резултат. Тенденцията започна преди КОВИД кризата и се задълбочава.

Посещенията на туристи в града е нулево, но пък за сметка на това в работни дни – особено ако са слънчеви, кафенетата са пълни. Така човек може да се запита как с 900 лв. заплата си позволяваш да „кибичиш“ почти през целия ден…

Тревожно е, че намаляват с годините и броят студенти, които да наемат жилища за града. Масово в ЮЗУ обучението протича дистанционно или задочно. Студентите пътуват в определени дни от седмицата, за да посещават лекции и се оказва, че транспортните разходи са по-евтини отколкото издръжката на висшиста, ако живее в града.

Така „вложенията“ в града намаляват за разлика от строителството – сгради никнат като гъби, понякога още преди първата копка жилища се изкупуват „на зелено“, най-често с кредит.

Относно транспорта в града – градският е най-предпочитан заради това, че тарифата е най-евтина за пътуващите. Само 1,20 е билетчето, което доказано е и най-ниската цена в страната.

Темата за парите коментира и председателят на ОбС-Благоевград, Радослав Тасков:

След затварянето на Булгартабак няма определящо предприятие, което да вдигне нивото – за възнаграждение, и за работни места. Реалните заплати пък не отговорят на официалните данни, които се публикуват. Общинският съвет от своя страна подкрепя всяко предложение за реализиране на по-добра бизнес среда, ала за момента „изход от дъното няма“, каза Тасков след въпрос на ИНФОМРЕЖА.

Въпросите защо в областта няма развитие и повишаване на възнаграждението обаче остават. Благоевградско е с няколко гранични пункта, през областта минават едни от най-важните за страната международни транспортни връзки, има СПА и зимни курорти, които се очертават като целогодишни дестинации. Това обаче не върши работа заплатите да „мръднат“ над 900 лв. в частния сектор. На фона на това заплащане работната седмица е шестдневна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK