Министърът на отбраната Димитър Стоянов встъпи в длъжност

Снимка: МО

Той прие поста от досегашния министър Драгомир Заков

Димитър Стоянов, министър на отбраната от състава на служебното правителство с премиер Гълъб Донев, официално встъпи в длъжност днес, 2 август. В зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната той прие поста от досегашния министър Драгомир Заков в присъствието на ръководството на Щаба на отбраната, висшия офицерски състав на Българската армия, директори на дирекции.

„Приемам поста министър на отбраната в изключително труден момент, породен от войната в Украйна. Убеден съм, че българските Въоръжени сили са и ще продължат да бъдат гарант за сигурност, суверенитета и териториалната цялост на страната. Няма просперираща държава без модерна, подготвена и боеготова армия“, подчерта министър Димитър Стоянов.

Като основна задача пред своя екип той посочи работата по  модернизационните проекти на Въоръжените сили и документалната подготовка, която може да бъде извършена по тях без действащ парламент. Сред важните проекти са за нов боен самолет, за бойна машина на пехотата и др. „Очаква ни подготовка на бюджет за следващата година. Нашата роля като политическо ръководство на Министерството на отбраната е да постигнем 2 % за отбрана от БВП още през 2023 г., за което вече са водени разговори с Министерството на финансите“, посочи министър Стоянов. По думите му - ще се работи и за създаването на целеви фонд за отбрана, където да се натрупват нереализирани средства от всяка година. Продължава ежедневната бойна подготовка на формированията и предстои есенно-зимната подготовка на техниката, посочи още министър Димитър Стоянов.

„По никакъв начин няма да политизирам Българската армия. Българската армия е стожер на държавността. Очаквам от висшия команден състав пълно съдействие и заедно да постигнем поставените цели“, подчерта министър Димитър Стоянов.

Той благодари на екипа на досегашния министър Драгомир Заков за свършеното до момента.

„Оставяме добро наследство за кратките месеци, в които моят кабинет беше в Министерството на отбраната. Благодаря на колегите за упоритостта и всеотдайността, както и на висшия команден състав за отличното взаимодействие. Оставам с огромно уважение към всички военнослужещи и тяхната достойна професия в защита на Отечеството. Без добре оборудвана, силна и мотивирана армия, няма как да има сигурност“, подчерта Драгомир Заков. 

По традиция досегашният министър на отбраната Драгомир Заков подари икона на Свети Георги на своя наследник Димитър Стоянов.

Заместник-министрите на отбраната на министър Димитър Стоянов ще бъдат Катерина Граматикова и Теодора Генчовска.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK