Започнаха експерименталните и съвместни бойни стрелби на Шабла

Снимка: МО, архив

Те ще продължат до 11 септември 2021 година

Експериментални и съвместни бойни стрелби по въздушни и морски мишени на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия „Шабла-2021-2“ и стрелби на зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия започнаха днес, 8 септември, на зенитния полигон на Военновъздушните сили.  Те са едни от най-мащабните за въоръжените сили през годината като в тях участват общо 1252 военнослужещи, от които 115 - от Въоръжените сили на Република Сърбия.

Експерименталните и съвместни бойни стрелби ще продължат до 11 септември 2021 година (с резервна дата - 12 септември). Основната цел е да се усъвършенства  взаимодействието между формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на страната, както и координацията между държавните институции в операция за контрол на въздушното пространство. От българска страна участват формирования от Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Военна академия „Г. С. Раковски“.

По време на „Шабла-2021-2“ формированията на българските Военновъздушни сили ще изпълняват планираните задачи със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“. За целите на стрелбите ще бъдат използвани също самолети Су-25 и вертолет AS 532 AL „Cougar”.

Формированията от Сухопътните войски ще изпълняват задачи със зенитно-ракетен комплекс „ОСА-АКМ“, а формированията на Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции - с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела-2М“. Военна академия „Г. С. Раковски“ участва в стрелбите с три безпилотни летателни апарата, интегрирани в комплекс за създаване на въздушна обстановка, който успешно имитира въздушен противник.

От 2010 г. до сега в съвместните бойни стрелби за шести път участват формирования за противовъздушна отбрана от Въоръжените сили на Република Сърбия, базирани на   зенитния полигон на ВВС в Шабла, и за трети път - авиационни формирования на западната ни съседка, действащи от авиобаза Граф Игнатиево. Съвместните действия допринасят за изграждане на доверие и развитие на двустранното сътрудничеството в областта на отбраната. През тази година военнослужещите от Въоръжените сили на Република Сърбия ще изпълняват планираните задачи със самолети МиГ-29 и зенитно-ракетни комплекси С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”.  

През 2021 г. се навършват 30 години, откакто формирования за противовъздушна отбрана и авиационните бази от състава на Българската армия провеждат стрелби на полигон „Шабла“. До 1991 г. тази изключително сложна подготовка се е водила само в чужбина. Зенитният полигон на ВВС създава много добри условия за тренировка. Дълбочината му е 100 км, което осигурява възможност за изграждане на разнообразна мишенна обстановка и пълно използване на възможностите на различни типове бойна техника и въоръжение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK