Загуба на ориентация е най-вероятната причина за инцидента с МиГ-29

Снимка: Sputnik

Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил доклада си

Приключи разследването на Служба „Военна полиция“ по авиоинцидента  със самолет МиГ-29 на 09 юни 2021 г. по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - „Шабла 2021“. 

Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си три основни версии за причините, довели до авиоинцидента, като посочва една от тях за най-вероятна, а именно "среща на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствена ориентация от екипажа".

Другите две версии са за отказ на авиационната техника в полет и разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива на ракетата. Според Министерството обаче тези две версии са малко вероятни.

Разследването на Служба „Военна полиция“  в интерес на авиационната безопасност приключи. Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. До 3-4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация. 

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK