Панагия превзе Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

За поредна година местни читалища и граждани направиха изложение от обредни пити и хлябове

Красиво аранжирани щандове, изобилие от обредни хлябове и много настроение белязаха тазгодишният празник Успение на Пресвета Богородица в Кюстендил. Традицията беше спазена и още от рано сутринта пъргави жени от местните читалища подредиха обредни хлябове, пити и погачи приготвени с много любов за Божията майка.

„Първо искам да честитя този светъл празник на всички кюстендилци. Ние застава тук с една кауза – набираме средства за закупуване на табели, които да водят към водопад Смоличано. Популяризираме мястото, където развиваме детско селище, нашето читалище и изобщо село Смоличано. То е едно от 46-те защитени зони в България, ние имаме невероятни животински и растителни видове, но мястото слабо е известно точно по тези причини“, обяви Елена Начева от НЧ „Пробуждане“.

Любопитна подробност е, че в близкото до Кюстендил село Грамаждано зелникът всяка година се приготвя от мъж. И този път традицията беше спазена.

„За поредна година участваме на празника аз, моят съпруг, председателя на читалището Виолета Христова и дъщеря ми. Традицията при нас е, че в нашето читалище мъж замества зелника. Ето и този път имаме 2 зелник, които моят съпруг приготви. Ние жените все още не можем, той е наследил тайната още от майка си и е специалист в това отношение.

Наше дело обаче са погачите, а самата подготовка започна още от началото на миналата седмица. Измисляла концепция и се стараем всяка година да сме различни. Тази година новото при нас са два лучника, които представляват две кори, между които има запържен лук. Обичаме и да си приказваме, докато месим, да имаме положителни мисли, всичко, което правим е с много любов. Всяка година приготвяме жито, печем пиле, на трапезата се слага диня и грозде“, разказа и Диана Димитрова,  която е секретар на читалище „Просвета 1927 г.“ – Грамаждано.

Сред атрактивните щандове беше и този на читалището в село Жиленци. Библиотекарят към читалището Валентина Николова представи изключително интересни печива за празника, приготвени от сръчните жени на селото. „На нашата маса традиционно присъства хлябът в различни разновидности. Успяхме и тази година да пресъздадем различните християнски празници като козунак, коледната пита, коколиците, киа погача, която е характерна за кюстендилския край и много други.

Показали сме пътя на хляба – от житото, брашното, водата и накрая се получава готовият продукт. Интересното и характерно за този празник е, че Богородичната пита се замесва с мълчана вода, носи се вода от кладенец, като по пътя момите мълчат. След това по-възрастните баби им предават традицията по замесване на хлябове“, обясни и Виолета Николова.

За първи път на Успение на Пресвета Богородица се представи и Общинският съвет на БСП, в лицето на Йордан Тодоров и Елица Панева. Красиво аранжирания щанд привличаше малки и големи. „Още с първото ни участие на Празника на черешата решихме да продължим традицията. Идеята ни е да популяризираме тези наши традиции. Панагия е един голям християнски празник и на него възхваляваме хляба  хлебните изделия. Затова тук сме подредили един хубав щанд от всички тези питки, приготвени от наши членове и симпатизанти“, заяви и Йордан Тодоров.

За да подкрепи и младежите в БСП на празника присъства и бившият народен представител и водач на листата на столетницата, Бойко Клечков. „Това е традицията, която трябва да бъде подържана, защото българщината идва точно от хляба“, категоричен беше Клечков.

Тържествата за Панагия продължават през целия ден днес, а централният храм „Успение Богородично“ едва побра вярващите, които от рано сутринта се редяха на опашка, за да запалят свещ за здраве и благоденствие.

Един ден преди Успение Богордично се представи и традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK