127 968 са гласоподавателите в Кюстендилско! Избират новите 4-ма от областта

Снимка: Infomreja.bg

111 са кандидатите за депутати в региона

Броят на избирателите в Кюстендилско, по предварителните избирателни списъци в областта, е 127 968. 111 са кандидатите за депутати, а общо регистрираните листи са 21. Те ще се борят за 4 мандата в 10 МИР – Кюстендил.

76 от кандидатите са мъже, а 35 са дамите, показват данните от Районната избирателна комисия. Най-старият кандидат за депутат е на 78 години, а най-младият на 23 години.

„Наблюдава се намаление в броя на избирателите с около 700 души в сравнение с предходния вот, който беше на 2 октомври“, посочи зам.- областният управител Валентина Караганова.

По информация, предоставена от секретарите на общини на територията на област Кюстендил, 2 187 лица са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. Техният брой за предходния вот е бил 2 110.

На територията на областта към настоящия момент има 286 секции, като в 266 от тях ще има видеонаблюдение. В 170 секции избирателите ще имат възможност да гласуват както с хартиена бюлетина, така и с електронно устройство – в зависимост от желанието им. В 110 секции ще се гласува само с хартиена бюлетини. Ще бъдат разкрити 6 подвижни секционни комисии в общините: Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила и за първи път и в община Невестино.

Областната администрация в Кюстендил държи постоянен контакт с РИК, с Информационно обслужване и с ръководителите на всички ведомства, които са отговорни за организиране на изборния процес. „Поставили сме си за цел да създадем подходящи, нормални и спокойни условия, при които всеки един от избирателите да може да упражни правото си на вот през утрешния ден“, увери още зам.-областният управител Караганова.

Служители на МВР ще се грижат в Кюстендилска област за опазването на обществения ред и гарантиране на правото на вот на гражданите по време на изборите за НС, информират и от пресцентъра на полицията.

В ОДМВР е изграден Оперативен щаб, който е в постоянна връзка с РИК и Областната администрация, създадена е организация за охрана на изборните материали при транспортирането им до СИК в деня преди изборите. Служители на Охранителна полиция и служители на РДПБЗН – Кюстендил, извършиха  охранителни и противопожарни обследвания на помещенията, в които ще се помещават секционните избирателни комисии.

Помещенията ще бъдат запечатани от председателите на избирателните комисии в присъствието на полицейски служители, които ще поемат охраната от 1 април до приключването на изборния ден на 2 април.

Осигуряването на обществения ред и гарантирането на правото на вот на гражданите ще се осъществява от служители на МВР – те са от ОДМВР, РДГП – Кюстендил и Драгоман, РДПБЗН и  дирекция „Жандармерия“.

Полицейската охрана на изборните места ще следи строго за недопускане вътре на лица, носещи оръжие и предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние и под въздействие на упойващи вещества. Всички обемисти и съмнителни пакети ще бъдат оставяни извън помещенията за  гласуване.

За да не се допусне внасянето на опасни предмети, полицейските служители ще проверяват гражданите в случай на необходимост. Охраняващите полицаи нямат право да влизат в секциите и при евентуални инциденти ще се намесват само по искане на председателите на избирателните комисии.

Служителите, охраняващи изборните помещения, ще осъществяват контрол по ограничаване престоя и паркирането на автомобили в районите на СИК и РИК.

След приключване на изборния ден автомобилите, транспортиращи изборните книжа и машините  от изборните места до РИК, ще бъдат охранявани от пилотиращи автомобили на полицията.

Създадена е организация за охрана  на помещенията  по време на предаване на изборните материали от СИК в РИК след приключване на изборния ден. Полицейски автомобил ще съпроводи изборните материали от РИК  - Кюстендил, до ЦИК, съобщават още от ОДМВР.

Гражданите, чиито лични документи са повредени, откраднати, изгубени, ще могат да гласуват с удостоверение. За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1.  Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР или в районните управления в Дупница, Бобов дол, Рила на 1април 2023 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 2 април 2023 г. от 08.30 ч. до 19.30 ч. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за  Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  2. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ в областта, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK