Прекратяването на "Чекмеджегейт" и активирането на "Барселонагейт" е като танц на главния прокурор Иван Гешев с политиците. Така той дава ясен знак на политиците какво иска и какво очаква от тях. Това заяви заместник-главният прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов пред БиТиВи за напрежението в държавното обвинение.

"Това е танц, който той добре е овладял и танцува отдавна", изтъкна Сарафаов.

Той обясни, че всеки ден излизат записи, флашки и това е новата реалност. Сарафов подчерта, че "Чекмеджегейт" от категорията дела като "Барселонагейт" и такива дела са под ръководството на главния прокурор. Всяко едно решение е съгласувано с него персонално, поясни той за прекратяването на така нареченото дело "Чекмеджегейт". Той дори е нямал представа какво се случва по това дело. Такава категория дела трябва да приключват бързо и прозрачно, посочи Сарафов.

Той уточни, че прекратяването на знакови дела става без неговото знание. "Делата на трупчета са за политически шантаж", коментира още Сарафов.

Борислав Сарафов се оплака, че срещу него се води кална, мръсна и непочтена война. Винаги, когато става въпрос за казуса "Осемте джуджета" - това дело се развива, когато спецпрокуратурата е била под контрола на самия главен прокурор. Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение по случая с "Осемте джуджета" и именно обвинител номер едно е човекът, който натиска enter и пуска записи, заяде се Сарафов с Гешев.

"Господин Гешев многократно е ходил в ресторант "Осемте джуджета" и е много близък с Петьо Петров-Еврото и със Стефчо Банков", изтъкна Сарафов. Той подчерта, че няма касателство по казуса Осемте джуджета. Едно от делата, които се дължат на трупчета е именно казусът Осемте джуджета. "Аз съм първият, който пусна сигнал срещу Иван Гешев", напомни Сарафов и добави, че охраната му е назначена от цяла комисия в Министерство на правосъдието. "Комисията е преценила, че искането ми за охрана е основателно и затова съм с охрана, защото следят мен, съпругата ми и детето ми", каза Сарафов, обяснявайки защо има назначена охрана.

Сарафов отсече, че "Гешев има мръсен и непочтен сценарий срещу него". Той е очаквал, че Гешев ще стане нормален главен прокурор, но в последно време Гешев стана нетърпим за прокуратурата. От началото бе ясно, че Гешев няма управленски капацитет. В момента главният прокурор руши прокуратурата. Гешев не може да ограничи собствения си интерес от интересите на прокуратурата. Гешев използва инструментариумите на прокуратурата, за да реши собствените си интереси, нападна го Сарафов задочно през медията.

Борислав Сарафов увери, че не поддържа връзка с политици. "Гешев провежда политически акции, виждаше се с ромски барони във Факултета, ядеше баклава и това се отразяваше по медиите. Толкова срамни срещи съм имал, че по-добре да не ги споменавам".

Сарафов не знае какво се случва във ВСС, като поддържа институционални контакти с тях. Видимо е спираловидното влошаване на начина, по който Гешев управлява прокуратурата и се държи в обществото, добави зам.-главният прокурор. Той изтъкна, че е назрял моментът за дълбока съдебна реформа, тъй като обществото няма да търпи подобна прокуратура.

По отношение на така наречените "Крумови закони" с промените в НПК, касаещи механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му, Сарафов заяви, че не може един човек да бъде над зона. "Главният прокурор е безконтролен и видимо законът не го лови", категоричен бе директорът на Националното следствие, според когото промените в НПК не са противоконституционни.

"Повече аз не желая да бъда от екипа на господин Гешев", отрече се Сарафов в интервюто си по БиТиВи.

Борислав Сарафов добави още, че стриктно ще следва истината - това, което се е случило в прокуратурата, това което знае и това, което се е случило. Той се закани, че ще стигне докрай в изясняването на напрежението в прокуратурата.

Сарафов заяви още, че не желае да става главен прокурор и няма да се кандидатира като такъв.