Подписка за психично болен, ограбил жена на спирка в Дяково

Снимка: Infomreja.bg

Инцидентът е от 01.09.2022 г.

Районен съд – Дупница, взе мярка за неотклонение ,,Подписка”, по отношение на Н. К. от Община Дупница, като не уважи искането на РП- Кюстендил, т. о. Дупница за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 42- годишният дупничанин е привлечен като обвиняем за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди - престъпление по чл. 131, ал.1, т.12, във връзка с чл.129 от НК. Инцидентът е от 01.09.2022 г., на автобусна спирка в с. Дяково.

Видно от събраните в хода на досъдебното производство гласни и писмени доказателства може да се направи обосновано предположение, че извършител на деянието е обвиняемият. Пострадалата свидетелка  подробно е описала начина на извършване на престъплението, описала е и извършителя на престъплението.

Вещо лице е посочило, че лицето страда от психично заболяване и към датата на деянието – 01.09.2022 г. не е могъл да разбира свойството и значението на извършеното деяние и да ръководи постъпките си, като е дала предложение, тъй като лицето е опасно както за себе си, така и за околните, да бъде настанен принудително в затворено психиатрично заведение, за срок от три до шест месеца.

С оглед на изброеното по-горе, а именно че деянието е извършено от лице, което е невменяемо, спрямо което следва да бъдат приложени принудителни медицински мерки, настоящият съдебен състав счита, че следва да бъде взета по-лека мярка за неотклонение – „Подписка“, тъй като с вземането на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ биха били увредени правата на обвиняемия, който към момента на деянието не е могъл да ръководи действията и постъпките си.

Определението на РС – Дупница, с което по отношение на Н. К. е взета мярка за неотклонение „Подписка“ може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK